Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotnictví je v ohrožení, varuje Babiš. Rozloží ho lékaři?

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) svými požadavky na zvyšování plateb za státní pojištěnce podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) ohrožuje udržitelnost celého systému.

Zdravotnictví se podle Babiše neobejde bez systémových změn. Babiš to uvedl v dopise, který zaslal prezidentovi ČLK Milanu Kubkovi. Dopis zároveň zveřejnil na webu ministerstva financí.

Komora ve své kampani od jara upozorňuje na problémy českého zdravotnictví, které je podle ní podfinancováno a trpí nedostatkem kvalifikovaného personálu. Připravila proto krizový plán, kterým se bude ve čtvrtek zabývat mimořádný sjezd komory. Pozvala na něj i Babiše, který se ho ale kvůli dlouhodobě plánovanému programu nezúčastní.

Podle Babiše krizový plán nepomůže. "Vámi požadované miliardy navíc za tzv. státní pojištěnce, tedy z peněz všech daňových poplatníků, nejsou skutečným lékem na problémy českého zdravotnictví, ale pouze placebem, které nebude mít bez systémových změn žádný dlouhodobý efekt," napsal Babiš.

Podle něj navíc lékaři tlakem na zvyšování výdajů způsobují to, že zdravotní pojišťovny netvoří dostatečné rezervy pro případ zpomalení ekonomiky. "Váš postoj tak fakticky do budoucna znamená ohrožení udržitelnosti celého systému," uvedl ministr financí a šéf hnutí ANO.

Témata:  Andrej Babiš lékaři

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy