Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzim začíná už dnes. Podívejte se, jak je to možné

Mraky při západu slunce
Mraky při západu slunce
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve škole nás učili, že podzim začíná 23. září. Ve skutečnosti je tomu trochu jinak. Letos začne astronomický podzim 22. září v 16 hodin 20 minut středoevropského letního času.

Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. V příštím čtvrtletí se budou noci až do zimního slunovratu prodlužovat a dny krátit. Rovnodennost je okamžik, kdy se střed Slunce nachází právě nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy. Ta je od svislého směru nakloněna o 23,5 stupně, takže se při oběhu Země okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Jestliže je ke Slunci přikloněná severní polokoule, je v těchto zeměpisných šířkách léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je zima.

"Ti z nás, kteří chodili do základní školy v druhé polovině 20. století, se patrně učili, že jaro začíná 21. března, léto 21. června, podzim 23. září a zima 21. prosince. Tak tomu tehdy skutečně většinou bylo, ale ve škole nám zatajili skutečnost, že data počátku ročních období se mění," uvedl vedoucí Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal.

Témata:  podzim

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy