Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastupitelé Jihomoravského kraje vzali kontrolu kauzy Mrencové na vědomí

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Zastupitelé Jihomoravského kraje na dnešním zasedání vzali na vědomí závěry kontrolního výboru, který nenašel pochybení ve spolupráci a smlouvách mezi Krajským úřadem Jihomoravského kraje a firmami Markentigové centrum Profil a Producentské centrum Profil, které jsou spojené s lobbistkou Janou Mrencovou. Záležitost nadále prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Zastupitelé vzali kontrolu na vědomí bez debat. Kontrolní výbor prověřil téměř třicet smluvních vztahů mezi krajským úřadem a firmami. "Z materiálů jsme nezjistili nedodržení právních předpisů včetně interních právních předpisů krajského úřadu na úseku samostatné působnosti," uvedl už dříve k závěru předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Stanislav Navrkal (KSČM).

Vztahy kraje s firmami kolem Mrencové se zabývá policie. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje nejsou zatím žádné informace ke zveřejnění. Státní zástupce Jan Petrásek, který podal centrále podnět k prověření, dnes ČTK řekl, že v případu zatím není nic nového.

Trestní řízení je vedené proti neznámému pachateli. Existuje podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku. Bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančiková tvrdí, že obě firmy braly peníze od kraje za neodvedenou práci. Podle ní krajští pracovníci posílali Mrencové vlastní vypracované zprávy a fotografie, na které pak měla Mrencová vystavovat faktury. S oběma firmami kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun.

Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal článek v Mladé frontě Dnes, která se zaměřila na osobu skrytou za e-mailovou adresou Lucie Proutníková. Z ní léta chodila novinářům Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Kapitančiková tvrdí, že Proutníková neexistuje a je to pseudonym Mrencové. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že Proutníkovou nezná, ale spolupráci s Mrencovou nepopíral. Celou věc označil za politický boj před volbami. Kvůli kauze s ním odmítlo po volbách spolupracovat hnutí ANO a Strana zelených. ČSSD však odmítla stáhnout Haška z pozice lídra a jeho spolustraníci stejně jako on označili kauzu za politický předvolební boj.

Mrencové letos soud udělil nepravomocně podmínku za to, že bývalému místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkému slibovala za peníze ovlivnění novinářů.

Témata:  Brno Jihomoravský kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy