Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman představil Kmoníčka jako velvyslance neobvykle. Ministři pořádně zuří

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Prezident Miloš Zeman podle bývalých ministrů zahraničí postupoval neobvykle a v rozporu s pravidly, když během své návštěvy ve Spojených státech představil Hynka Kmoníčka jako budoucího velvyslance České republiky.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ČTK řekl, že se Zeman zachoval neslušně. Podle Cyrila Svobody (KDU-ČSL) by i prezident měl respektovat, že jméno nového ambasadora se zveřejňuje až po jeho přijetí hostitelskou zemí.

"Pan prezident to uspěchal, je to porušení zavedených pravidel. Dokud nevyjíždí velvyslanec na pozici, tak se jeho jméno neoznamuje," řekl dnes ČTK Svoboda. Dopad na Kmoníčkovo působení nebo česko-americké vztahy však Zemanovo diplomatické klopýtnutí mít nebude, míní Svoboda. "Nedělá to dobrou atmosféru, nepomáhá to dobrým mezilidským vztahům. Nedělá se to, ale nemá to žádný zásadní dopad," uvedl.

Zemanův někdejší protivník v boji o prezidentskou funkci Schwarzenberg připomněl, že se Zeman podobně prořekl už v případě šéfa hradního protokolu Jindřich Forejta. "Je to velice neobvyklý postup, který ale už pan prezident jednou udělal, když zvěstoval, že pan Forejt bude velvyslanec ve Vatikánu," řekl Schwarzenberg. "Samozřejmě je to nezdvořilé, než dotyčný stát souhlasí s tím, koho k němu pošleme," dodal.

Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o něm jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

Podle Svobody nelze očekávat, že by Kmoníček agrément v USA nedostal. "Odmítnutí je projev zásadního nepřátelského vztahu mezi zeměmi, to si vůbec nedokážu představit, že by USA nedaly agrément Hynku Kmoníčkovi," řekl Svoboda.

 

Témata:  Miloš Zeman Hynek Kmoníček Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.