Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentátor se po projevu v OSN rozjel: Zeman je mezinárodní nula

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na 71. zasedání Valného shromáždění OSN se svým projevem vystoupil český prezident Miloš Zeman, který hovořil zejména o mezinárodním boji proti terorismu. Podle komentátora Martina Fendrycha ale byla jeho řeč prázdná a prezident vzbuzoval lítost, když hovořil bez papíru a bez významu.

Komentátor tvrdí, že "Zeman je mezinárodní nula a spojeným národům může navrhnout cokoli, třeba let na Mars." "Mluvil o smrtelně vážném tématu, leč neopanoval se a do své řeči vložil vtípek: "Naštěstí nejsem mezinárodní právník. Proto je pro mě terorista každý, kdo úmyslně zabíjí nevinné civilisty. To je všechno. Je to prosté, milý Watsone." Smích ani potlesk legrácka nevyvolala," podotkl komentátor serveru Aktuálně.cz s tím, že prezident také OSN kritizoval za neefektivitu.

Zeman rovněž navrhuje koordinovanou vojenskou akci, na které by se podíleli všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN. "Musíme zaútočit na nervová centra teroristů, ne okupovat území. Musíme zaútočit na mozek, ne na tělo," uvedl prezident a vyzval, aby vznikl vojenský štáb pod Radou bezpečnosti.

"Kdo jsou stálí členové RB OSN? Spojené státy, Velká Británie, Francie, Rusko, Čína. Nestálých je deset a volí se na dva roky. Nyní to jsou Angola, Egypt, Japonsko, Malajsie, Nový Zéland, Senegal, Španělsko, Ukrajina, Uruguay a Venezuela," ptá se komentátor a dodal: "Prezident Zeman tedy navrhuje společnou vojenskou akci USA, Británie, Francie, Ruska a Číny. Jejich akce by řídil vojenský štáb RB OSN. – Není divu, že jde o věčně spící ustanovení. Zájmy pětky se zásadně liší."

Navrhnout společnou akci stálých členů pod velením OSN je podle Fendrycha utopie. "Ano, bylo by fajn, kdyby ty země táhly za jeden provaz a porazily Islámský stát. Kdyby se všech 193 zemí OSN shodlo a spojilo. Ale nestane se to. Zeman mohl úplně stejně vyzvat: Mějme se všichni rádi! (A že by to k němu šlo.) Je tu ale i jiný háček, nebo spíš megahák. I kdyby Miloš Zeman přišel s reálným řešením, i kdyby nabídl světový supernápad a byl géniem mezinárodní scény, i kdyby měl pozici Václava Havla v době jeho prezidentování, stejně by to nestačilo," zamyslel se komentátor.

Podle něj jednoduše nestačí přijít do OSN a vykládat, co by se mělo. "To je stále ještě jen velké nic. Na takovém programu se musí pracovat. Musí do něj být stoprocentně zapojena celá česká diplomacie. Prezident, premiér i ministr zahraničí by na tom museli dřít. Vyžadovalo by to měsíce usilovné aktivity, cesty, přesvědčování, vysvětlování," podotkl Fendrych.

Sá sebe se také ptá, jakou reputaci má ve světě Zeman? "Protože tady jde o svět, ne o výjezd na Vysočinu. Ví se o něm, že podporuje ruskou okupaci Krymu a účast Kremlu v hybridní válce na Ukrajině. Západ má opačný názor. A Čína? Že by ta podporovala Kreml v jeho hegemonii? Jistě ne. Není vítán u západních státníků. Nemá šanci dostat se k americkému prezidentovi jinak než při společné recepci. Váží si ho čínští komunisté? Prý uznávají zásadní postoje. I u svých soupeřů. Ne poklonkování. Váží si ho Putin? Za co? Že mu kývá? Vyvolává toto úctu u mocných?" ptá se komentátor.

Jeho řeč v OSN ale za ostudu nepovažuje. "Prostě to byla jeho čtvrthodinka a šmytec. Nula. Prázdnota. Kdyby navrhl výlet na Mars, mělo by to stejný účinek. Vzbuzoval lítost, jak tam řečnil bez papíru a bez významu, a za rok to zřejmě bez sebemenší reflexe a s velkou sebezálibou zopakuje. Smutné. Pokud někdo mluví o marginalizaci či tragickém úpadku české diplomacie, má svatou pravdu," uzavřel.

Témata:  Miloš Zeman OSN (Organizace spojených národů)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy