reklama

Průvodu se účastnili lidé všech věkových kategorií, včetně velkého množství dětí. V davu šly například řádové sestry nebo kněží.

Loni bylo v Česku uměle ukončeno téměř 21.000 těhotenství. Akce se konala pošestnácté. "Hlavním cílem pochodu je každý rok a letos také, že v České republice jsou ženy, které jsou osamělé, zaskočené těhotenstvím, kdy nacházejí dostatečnou podporu a dostatečnou pomoc ve svých rodinách a od svých partneru," řekla ČTK místopředsedkyně pořádajícího Hnutí pro život Zdeňka Rybová.

Účastníci pochodu vyrazili z pražského Králova. Jejich cesta vedla kolem Karlova mostu a Národního divadla, kde potkali několik odpůrců. Ti měli na transparentech hesla "Moje tělo, moje volba" nebo "Chráněný sex není zločin".

Akce vyvrcholila pod sochou svatého Václava. Na náměstí krátce vystoupil kardinál Dominika Duka nebo plzeňský biskup František Radkovský. "Národ i Evropa vymírají a jiné národy je mohou nahradit. Dalo by se říct, že pácháme národní sebevraždu," prohlásil při svém projevu Radkovský. Pochodu se zúčastnil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).