Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je v ohrožení. Bude bez pitné vody?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Česko ohrožují tisíce starých průzkumných vrtů ještě z dob Československa. O spoustě z nich úřady ani netuší, kde jsou nebo že vůbec existují. Jsou přitom otevřenou branou ke spodní vodě. Chátrají a hrozí, že si skrze ně otrávíme pitnou vodu, varuje dnešní vydání MF Dnes.

Tisíce průzkumných vrtů, které se hloubily v Československu v druhé polovině minulého století, chátrají a stávají se tak hrozbou pro lidi i životní prostředí. Jejich nadzemní uzávěry se rozpadají či je ničí vandalové. Pak stačí, aby na povrchu unikly nebezpečné látky, a ty během několika minut způsobí ekologickou katastrofu. Hlubinné vrty, zpravidla vyplněné dutou ocelovou trubkou, totiž zafungují jako svod jedů do podzemních rezervoárů pitné vody.

Na letitou hrozbu upozorňují starostové i někteří poslanci. I proto ministerstvo životního prostředí plánuje v následujících týdnech poslat na jejich likvidaci miliony korun. Problém je v tom, že úřady často ani netuší, kde všude nebezpečné vrty jsou. Dokumentace k nim se časem ztratila či neexistuje, upozorňuje list.

Nejen úřady, ale i hydrometeorologové mají na starosti stovky podobných průzkumných či monitorovacích vrtů, které zpravidla převzali po zaniklých státních organizacích v Československu. Za posledních deset let jich mnoho zlikvidovali. Desítky pak na svůj definitivní konec teprve čekají.

Jenže jde o velmi nákladnou akci. Zrušení většího vrtu – jsou i 300 metrů hluboké – vyjde na statisíce. Mnohdy však není vůbec jasné, komu patří a kdo za ně zodpovídá, a kdo tedy jejich likvidaci zaplatí.

Témata:  voda ekologie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy