Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad se za Peroutku neomluví, kauzu žene k Nejvyššímu soudu

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kancelář prezidenta republiky podá dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli rozhodnutí, podle kterého se má omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Miloš Zeman novináře opakovaně označil za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad o tom dnes informoval na svých internetových stránkách.

Pražský hrad obdržel písemné zdůvodnění rozsudku minulý pátek, na omluvu dostal od soudu sedmidenní lhůtu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že kvůli dovolání omluvu nezveřejní, ačkoli rozhodnutí nabylo právní moci. "Pokud žádáte o odklad, tak žádáte o odklad, věc je zcela jasná, pane redaktore," napsal ČTK v textové zprávě. Nejvyšší soud je žádán o odklad, vyčkáme jeho rozhodnutí, dodal.

Kancelář prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení Peroutkova života a díla v letech 1938-1939. "Toto odůvodnění považujeme za brilantní," stojí v tiskové zprávě. K dovolání vede kancelář skutečnost, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Omluvu za dehonestující výroky měl Hrad podle rozsudku ze začátku září zaslat Kaslové dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc ji má po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se měla Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky" je novinář Jan Stránský.

Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana částečně zastal. Omlouvat se nemusí za tvrzení o výroku s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Témata:  Miloš Zeman Ferdinand Peroutka Terezie Kaslová

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.