Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaplatí za Zemanova Peroutku občané? Omluvu lze vynutit pokutou, tu by ale platil stát

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová by mohla požadovat po exekutorech, aby zajistily omluvu Kanceláře prezidenta republiky, i když kancelář podá proti rozhodnutí dovolání, řekl Jan Kysela, odborník na ústavní právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Včerejškem vypršela zákonná lhůta, ve které se měl Miloš Zeman omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky. Podle rozsudku odvolacího soudu, který na Hrad dorazil už minulý pátek, na to měla Kancelář prezidenta republiky sedm dní.

Dnes Hrad omluvu definitivně odmítl - a to přesto, že hradní kancléř Vratislav Mynář ujišťoval, že omluvu zveřejní poté, co obdrží písemný rozsudek, ze kterého bude patrno, kdo má za prezidentskou kancelář omluvu podepsat. Hrad to zveřejnil na svých webových stránkách.

 Hrad podle Kysely používá stejnou taktiku, kterou letos uplatnila ČSSD, když až do rozhodnutí NS o odkladu odmítala zaplatit zhruba 338 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za právní služby v případu Lidového domu, i když byl rozsudek pravomocný. "Sociální demokraté taky neplatili," řekl ČTK Kysela. Slabinou zákonné konstrukce totiž podle Kysely je, že Nejvyšší soud nestihne o odkladu vykonatelnosti rozhodnout dříve, než nastane. "Kdybyste omluvu měl zveřejnit, tak nemá žádný smysl žádat o odklad," rozumí Kysela argumentaci Hradu.

To však neznamená, že by Kaslová musela čekat na verdikt Nejvyššího soudu a na omluvě netrvat. "Že strana povinná má pocit, že z toho vyklouzla, neznamená, že ten pocit musí mít i strana oprávněná," řekl Kysela. Kaslová by tak mohla požádat o výkon pravomocného rozhodnutí. Hrad také nese riziko, že v případě neúspěchu u NS bude s omluvou v prodlení.

Nutit kancelář k omluvě by mohly podle Kysely exekuční úřady pokutami. "Paradoxně, když prezident řekne svému kancléři, ať se za žádnou cenu neomlouvá, tak pokuty za to bude platit Česká republika," uvedl Kysela. Myslí si, že bylo na začátku sporu možné žalovat přímo Zemana, a nikoliv jeho kancelář.

Kancelář prezidenta své dovolání opírá o to, že by bylo precedentem, kdyby stát byl odpovědný za prezidentova slova. Proti Česku by pak podle ní mohla směřovat řada žalob. "Konstrukce kanceláře je podle mě neudržitelná. Říká, že prezidenta nemůžete žalovat, protože má indemnitu, a zároveň nemůžete žalovat ČR, protože by to bylo absurdní. To nejde. Nemůžete být v situaci, že se někdo nedomůže svého práva, protože nemůže žalovat ani jednoho, ani druhého," řekl.

Témata:  Miloš Zeman Pražský Hrad Ferdinand Peroutka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy