Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden post jim nestačí? Tito politici chtějí dobýt senát i kraj

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Hned 99 kandidátů se v letošních krajských a senátních volbách pokusí zabojovat hned o dvě funkce. Kandidují totiž jak do Senátu, tak do krajských zastupitelstev. Podle politologů je tak vysoký počet kandidátů na dvě funkce výjimečný a může ukazovat, že politické strany mají málo vhodných tváří.

Nejvíce kandidátů, kteří budou ve volbách bedlivě sledovat sčítání obou voleb, mají komunisté, hned třináct. Ale o obě funkce se uchází kandidáti všech hlavních politických stran. Mezi nimi je i šest senátorů, kteří obhajují svůj stávající mandát a zároveň chtějí zasedat v krajských zastupitelstvech.

K tomu je nutno připočíst, že mnozí z kandidátů jsou ještě aktivní také v komunální politice a zasedají v obecních či městských zastupitelstvech nebo jsou dokonce starosty. Nabízí se otázka, jak chtějí několik mandátů najednou zvládnout.

Velký rozdíl v časové náročnosti spočívá v tom, jestli v případě zvolení krajským zastupitelem budou usilovat i o funkci ve vedení kraje nebo jestli se spokojí s funkcí neuvolněného zastupitele. V druhém případě by jejich práce pro kraj spočívala jen v docházení na schůze krajského zastupitelstva, které se ze zákona schází nejméně jednou za tři měsíce.

Mezi kandidáty je ovšem i dost politiků, kteří jsou na kandidátkách do krajského zastupitelstva na předních místech, včetně devítky volebních lídrů. Spojit výkon uvolněného krajského zastupitele se senátorským mandátem je už dost složitý úkol. Přesto se před ním v minulosti mnozí nezalekli, kupříkladu senátor František Čuba, který byl téměř dva roky zároveň i radním Zlínského kraje.

Seznam politiků, kteří bojují o senátorský mandát i křeslo v krajském zastupitelstvu (xlsx)

Vedle platu senátora (65 tisíc) by si politik, který zároveň zasedá v radě kraje, přišel minimálně na dalších 60 tisíc. Pokud by byl zároveň hejtmanem i senátorem, mohl by si dohromady vydělat až 165 tisíc měsíčně!

Politolog Jan Kubáček touhu politiků po více funkcích vysvětluje tím, že strany mají málo adeptů, kteří by se chtěli o mandáty ucházet, a zároveň také tím, že lidé to považují za čím dál menší problém a politikům to tolerují.

Jestli dokážou politici, kteří bojují o místo v krajském zastupitelstvu i v Senátu, přesvědčit voliče, že obě funkce zvládnou, se dozvíme už v první polovině října. První kolo senátních voleb a volby do krajského zastupitelstva proběhnou 7. a 8. října, druhé kolo senátních voleb o týden později, tedy 14. a 15. října.

Témata:  volby Volby 2016 politici

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy