Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mráz udeřil ve velkém. Ničí švestky i meruňky

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Slivovice, ale i meruňkovice bude letos méně. Dubnové mrazy na jihu a východě Moravy způsobily, že na mnoha místech vůbec není co pálit. Meruňky se neurodily skoro žádné a švestek je méně než jindy. Podobná situace je také u třešní a jablek.

Někteří Moravané jezdí do pálenice každým rokem a stráví tam téměř celý den. Letos budou mít vypáleno už po několika hodinách. Přivezli totiž mnohem méně zkvašeného ovoce než v jiných letech.

Tak špatnou sezónu nepamatuje ani žena, která slivovici pálí desítky let. Některé pálenice na Zlínsku letos provoz vůbec nezahájily. Jinde se sice pálí sedm dnů v týdnu, ale objednávky mají jen do konce prosince.

I v pálenici o kus dál slivovice teče jen občas. Stačila jediná mrazivá noc v dubnu a stromy přišly o většinu květů. Někteří proto nechávají zkvasit ovoce, které pořídili jinde. Jiní ale vystačí s málem.

Je docela dobře možné, že věhlas moravské slivovice budou letos zachraňovat švestky z Čech.

Témata:  alkohol ovoce

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy