reklama

"Pan Štetina spolu s panem Schwarzenbergem se účastnil Majdanu, pokud bychom se na to dívali z právního hlediska tak šlo o vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny," zaútočil hned v úvodu Śarapatka. To ale Štětina odmítá: "To, co se na Ukrajině odehrává není občanská válka, Ukrajina je okupována."

Šarapatka však tvrdí, že jde v případě války na východní Ukrajině, stejně jako v případě každého konfliktu, o úhel pohledu. "Z jedné strany jde o protiteroristickou operaci, jak to říká pan prezident Porošenko, z druhé strany to je osvobozenecký boj. Tak to prostě je," řekl Českému rozhlasu s tím, že podporuje návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na vytvoření nárazníkových zón mezi povstalci a jednotkami ukrajinské armády.

"Pan Štetina velice výrazně podporuje dobrovolnický prapor Azov, který má ve svém znaku nacistické runy. Dokonce ho pozval do europarlamentu. Mně to připadá jako kdyby Chamberlain pozval do britského parlamentu třeba Himmlera, s tím že on má právo vyjádřit svůj názor. To je fantasmagorie," rozjel se Šarapatka.

Štetina však obvinění dobrovolnických batalionů z fašismu odmítá. "To jsou stateční mládenci, kteří zabránili plánům strategů z Moskvy. Jsou mezi nimi lidi různého smýšlení, ale nejsou to žádní Banderovci, ani fašisti. Jsou to ukrajinští nacionalisté," tvrdí.

Šaraptka tvrdí, že hlavní příčinou nedodržování mírových dohod je agresivní politika ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. "Všimněte si válečnické rétoriky prezidenta Porošenka, který chce dobýt zpátky východ Ukrajiny, chce dobýt Krym. Na druhé strana je iniciativa té východní Ukrajiny, těch separatistických oblasti, kde ty lidi chtějí normálně žít," řekl Rozhlasu Šarapatka

Podle Štetiny je viník válečného konfliktu někde jinde. "To, co se tam odehrává je agrese Ruska proti Ukrajině. Podporovat tuto agresi zavání kolaborací s ruským, kremelským režimem," tvrdí.