Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podepsáno. Čeští a rakouští záchranáři mohou zasahovat i v jiném státě

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Zástupci Jihočeského kraje a Horního Rakouska dnes podepsali dohodu o přeshraniční spolupráci záchranných služeb.

Zdravotní záchranná služba Jihočeského kraje a Horního Rakouska může zasahovat i na území sousedního státu. Znamená to, že v případě výjezdu na místo vždy vyrazí posádka, která to bude mít nejblíže, bez ohledu na to, zda sídlí v Česku nebo v Rakousku. Doposud museli zdravotníci respektovat státní hranice.

"V podstatě pro každého, komu by se cokoliv stalo, to znamená zrychlení přístupu k prvnímu ošetření, ke zdravotnické pomoci," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Dohoda o přeshraniční spolupráci není časově omezená. Jednání o smlouvě trvalo několik let. "A předcházet tomu nutně musela celostátní rámcová dohoda na úrovni ministrů zdravotnictví vlád české, rakouské a bavorské," dodal hejtman.  Kraj podle něj připravuje podpis podobných smluv také s Dolním Rakouskem a Bavorskem.

Témata:  Zdravotnická záchranná služba Jiří Zimola Rakousko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy