reklama

Zhruba na čtyři a půl hodiny zastavila dnes provoz na dálnici D5 ve směru na Plzeň a dál na Německo nehoda kamionu, který srazil pracovníka dálniční údržby. Kolem 16:45 byl provoz na dálnici obnoven, kolony, které se tvořily, se rozjíždějí, informovalo ČTK Ředitelství silnice a dálnic (ŘSD).

Na kilometru 63,5 srazil po poledni kamion muže, řekl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. Zraněného pracovníka údržby převezl vrtulník při vědomí na urgentní příjem fakultní nemocnice v Plzni. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl doplnil, že muž měl otevřenou zlomeninu nohy.

Podle policejní mluvčí Martiny Korandové ležel kamion po nehodě přes oba jízdní pruhy. Dálnice na Rozvadov byla uzavřena, ve směru na Prahu byl uzavřený levý pruh. Z cisterny unikla nafta. Hasiči ji zasypali sorbentem a před vyproštěním cisterny museli přečerpat asi 100 litrů hydraulického oleje do náhradních barelů, uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Nehoda se stala v místě, kde silničáři pracovali na údržbě dálnice. Prořezávali větve keřů okolo značení u dálnice. Podle Rýdla stála dvě auta cestářů v uzavřeném pomalém pruhu. Kamion s cisternou s cementem řízený padesátiletým řidičem narazil zezadu do aut silničářů. Při srážce byl poté zraněn jeden třiapadesátiletý pracovník údržby. Jeho kolegové pracovali v té chvíli na svahu nad odstavným pruhem, řekl Rýdl.

Také na dálnici D1 na Novojičínsku dnes odpoledne nákladní automobil narazil do vozidla údržby dálnice. Člen posádky tohoto vozu na místě zemřel. "Pracovník prováděl sběr kuželů označující pracoviště, v kterém probíhaly práce na obnově vodorovného dopravního značení. Při odklízení těchto kuželů narazil kamionu do soupravy. Skládala se z dodávky se zabezpečovacím signalizačním přívěsem," řekl ČTK ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Nehoda se stala krátce před 12:30 v úseku dálnice mezi Mankovicemi a Hladkými Životicemi na Novojičínsku. V této souvislosti byl provoz na dálnici ve směru na Ostravu zastaven. Objízdná trasa vede přes Bělotín.