Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští novináři jsou ve střetu zájmů kvůli Peroutkovi. Americký komentátor hodnotí dlouhotrvající kauzu

Erik Best, americký novinář v ČR
Erik Best, americký novinář v ČR
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Kauza kolem výroku prezidenta Miloše Zemana a jeho slovech o novináři Ferdinandu Peroutkovi se táhne už od ledna 2015. Hrad sice od soudu dostal uloženo, že se má Zeman vnučce novináře Terezii Kaslové za to, že Peroutku opakovaně označil za autora článku "Hitler je gentleman“, omluvit, hlava státu to však odmítá. Jak poukazuje americký novinář Erik Best, za celou věcí se skrývá víc, než se zdá.

„V otázce sporu mezi Terezií Kaslovou a Milošem Zemanem ve věci cti jejího zesnulého dědečka, novináře Ferdinanda Peroutky, má více než 60 předních českých novinářů střet  zájmů. Cenu Ferdinanda Peroutky získalo 68 individuálních novinářů, kteří až na výjimky v médiích stále působí," připomíná ve svém pravidelném zpravodaji FS Final Word Best.

„Pokud by se na Peroutku začalo většinově nahlížet jako na sympatizanta nacismu či antisemitu, což jsou tvrzení, o která mimo jiné ve sporu jde, prestiž jejich ocenění by klesla. Přesto tito novináři při své obraně Peroutky svůj střet zájmů zpravidla neodhalují," varuje Best.

Poukazuje také na to, že držitel ceny z roku 1998 Bohumil Pečinka v pátek v České televizi uvedl, že se soudce dopustil nepřijatelné chyby, když Peroutkovy výroky posuzoval mimo kontext doby. „To je určitě odůvodněná poznámka, o které by se mělo diskutovat. Stejně tak by se mělo diskutovat i o tom, jestli není značná část těchto novinářů i dnes v mnoha tématech poplatná době, i když se jim přes rameno nedívá žádný Hitler," rýpnul si na závěr komentátor.

Kancelář prezidenta republiky podá kvůli kauce dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), omluvu i přes právní moc rozsudku nezveřejní. Kaslová v reakci na rozhodnutí Hradu uvedla, že ji to nepřekvapilo, překvapil by ji spíše opak. Omluvu chce zkusit vymáhat exekučně.

Témata:  Miloš Zeman Erik Best Ferdinand Peroutka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy