Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dukovany ukončily po 157 dnech odstávku třetího bloku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jihlava - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila odstávka třetího výrobního bloku, která trvala 157 dní.

Společnost ČEZ původně počítala s tím, že dodávky elektřiny z tohoto bloku obnoví 19. října, ale naplánované práce se podařilo udělat rychleji, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V jaderné elektrárně tak nyní dodávají do distribuční sítě elektrický proud tři ze čtyř bloků, poslední blok je odstaven od 16. září.

Dukovanský blok číslo tři nevyráběl elektřinu od 22. dubna. První turbínu v něm energetici opět připojili dnes v 18:37. V minulých dnech byl tento reaktorový blok podroben řadě kontrol a testů kvůli ověření jeho bezpečnosti a spolehlivosti. "Všechny prováděné pevnostní, těsnostní i funkční zkoušky byly vyhovující a blok mohl být uveden do provozu," uvedl Bezděk. Na plný výkon by se blok měl dostat do čtvrtka.

Během odstávky pracovníci v třetím bloku vyměnili za čerstvé pětinu paliva. Dokončili také kontroly svarů a investice potřebné pro další dlouhodobý provoz zařízení. Patří totiž mezi tři bloky Dukovan, u nichž bude ČEZ příští rok žádat Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o povolení dalšího provozu.

Témata:  Dukovany jaderné elektrárny ČEZ

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy