reklama

"Já proti dnům pracovního volna nic nemám, ale jsem zcela zásadně proti zavedení ze zákona, proti jejich jakési oficializaci a uzákonění. To je podle mě veliký nesmysl," řekl Českému rozhlasu Ladislav Tajovský z Vysoké školy ekonomické.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek naopak zavedení sick days podporuje. "Já to zavedení za nesmysl nepovažuji. My máme obecně velmi nízké mzdy a platy a v okamžiku nemoci ten člověk padá do téměř neřešitelných problémů," tvrdí.

"Moc rád sleduju, jak moji přátelé pracují v nejrůznějších pozicích, a jak jim postupně zaměstnavatelé přidávají takzvané sick days. Hrozně se mi to líbí. Považuju to za výbornou věc. Ale uzákoňovat to je absolutní hloupost, protože prostě to je další cesta směrem k socializaci našeho veřejného života," podotkl Tajovský.

Samek nesouhlasí s námitkou, že některé firmy si nemůžou dovolit udělit svým zaměstnancům tři dny dovolené. "Firmy, které nemají na to, aby mohly lidi zaplatit, tak je lepší, když nebudou podnikat a na trhu nebudou. Naštěstí teď je situace taková, že firmy mají zakázky, začíná boj o zaměstnance a to je dobrá známka," uvedl.

"Důvod, proč my podporujeme zavedení sick days je ten, aby se lidi přestali bát marodit. Dneska jsme zavedli stav, kdy z jedné strany slyšíme, jako kolovrátek, že se podvádí. V důsledku toho je třeba neplatit. Nechat zaměstnance překonat ten stav, kdy jsou nemocní. Ale dobře víte, že neléčená nemoc často vede k těžším zdravotním důsledkům později," dodal.

Podle Tajovského zákonem zavedené dny zdravotního volna povedou k podvádění. "Jestli něco vede k podvádění, je to právě zavádění sick days. Takže jsem proto, aby to byl benefit a dál do toho nešťourat," vysvětlil v pořadu Pro a proti.