reklama

Nejprve Ringo Čech na svém osobním webu rozebírá smrt svého přítela a posléze sportovkyně Věry Čáslavská. "Vynikající ženská, sportovkyně, jakou nemáme. Pánbůh ji obdařil takovým obrovským talentem na sport a pílí, že se vydřela do neskutečnejch výšin sportovní slávy. Byla to skvělá ženská," hodnotí hudebník.

"Jak se říká: Koho pánbůh miluje, toho křížkem navštěvuje. Věra Čáslavská musela trpět, když se stala ta tragická věc, kdy její syn uhodil jejího manžela, svého otce a on upadl a byl mrtvej. Všichni jsme to s ní prožívali, jaký to musely být pro ni muka. Pomohl jí Václav Havel, její osobní přítel, kterej dal jejímu synovi milost. No, otcovrah, co jiného. Nevím, jak to bylo, je o tom spousta verzí, co synek, jakej byl zhýralej a jak ho tatínek šel napomenout a dostal pěstí. Pak zase že tatínek byl surovec a despota. Teď už je to jedno, Věra Čáslavská je mrtvá, odešla do nebeské síně slávy," vzpomíná.

On sám s ní měl prý velmi dobré vztahy. "Já jsem s ní měl velmi dobrý kontakty, naposledy mi volala asi před třema lety, já si teď nevzpomínám, kdy to přesně bylo, jak primátor Bém nechal opravovat Karlův most, aby se z něj mohly prodávat starobylý kvádry. Akce odporná, zapojil jsem se tenkrát do těch protestů, protože jsem věděl, že to je podvod, že Karlův most opravovat nepotřebuje. Resp. každej starej objekt potřebuje opravu, ale opravovat ho jen proto, aby se dostala miliardová zakázka a aby se rozkradly kvádry z Karlova mostu... Jsem zvědavej, až přijdu někdy, já sice nikam nechodím, jak víte, ale kdybych náhodou někdy zabloudil do zahrady nějakýho boháče, topnýho olejáře a našel tam vystavenej ten kvádr z Karlova mostu, tak ho hned na místě zabiju toho debila. Jak to mohli udělat? Bém je Bém. Je zvláštní, jak všichni kolem to odnesli a Bém nic, jakoby byl pozlacenej. No, boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Třeba mu ujede noha, až poleze znova na Everest," prozradil.

Rozepsal se také o píli českých dělníků, rolníků a pracující inteligence. "Jezdím v Krkonoších kolem pily, kde pracuje asi 9 dělníků, a uvědomil jsem si, že mám už prázdnou stodolu, vždycky jsem tam měl složený prkna pětky aspoň dva kubíky, třiapůlky dva kubíky a jedenapůlky dva kubíky. Už tam není nic. Všechno jsem zdělal při své amatérské truhlářské činnosti se zařízením Black and Decker, jak víte vy, co čtete moje knížky. Tak jsem si řekl, koupím si dříví. Tak jsem zajel na pilu a oni mi říkali, že dříví mají dost. A já říkám: „Ale víte, já bych potřeboval, abyste mi ho dovezli (to by ještě tak asi udělali), ale aby mi to taky ještě někdo srovnal." Já v té stodole nemůžu lézt, rovnat ty prkna tím obloučkem nahoru, jak mě to učil truhlář Pavlousek, kterej mi to tam skládal před třiceti lety. To prej my nemáme čas. „Tady se nenajdou dva dělníci, kteří mají rodinu a mají třeba tužší život a chtěli by si něco přivydělat? Mně je jedno, kdy přijedou, já tam budu. Já je dobře zaplatím." Nic. „Já je přeplatím." Taky nic. Nemaj čas. Pak mi říkal soused: „Oni dělaj na pile, ve tři to zapíchnou, jdou domů a lehnou si k televizi." Takže nic. Pak jsem si objednal tvrdý dříví na zimu od svého osobního dodavatele, vozí mi ho každý dva roky. Vždycky přiveze náklaďák tvrdýho dříví velmi ochotně. Přijel a říká: „Pane Čech, přijel jsem se synem, není, kdo by mi pomohl s tím dřevem. Ani za peníze, ani za slušný peníze nechce nikdo z mejch kolegů dřevorubců jet se mnou náklaďákem složit vám dřevo. Nepotřebujou peníze. Skončej, ve tři jdou domů, lehnout si k televizi, dají si pivo a čuměj"," píše.

"Pak jsme chtěli nechat posekat trávu. A nebyl nikdo, kdo by tu trávu posekal ani za peníze. My už to s babiznou moc sekat nemůžem. Já to teda nikdy nesekal, ale babizna sekala pilně. Tak jsme sháněli, nesehnali, nakonec nám to seká kamarád a kolega z údolí. Soused mi říkal: „Prosím tě, byl jsem ve Vysokým, jel jsem tam, protože tam jsou skoro všichni na podpoře, nezaměstnaní, jestli by někdo nevzal brigádu u mě na louce. Hnali mě, nenašel jsem jedinýho člověka, který by chtěl pracovat." Tak to jen pro vaši informaci. Jdou si pro podporu, jdou domů, pak si lehnou na gauč a chlastaj pivo. Krásná bilance a hodně velká změna od dob, kdy jsem jako mladej kluk v Krkonoších začínal," pokračuje Ringo Čech.

"Taky se musím zmínit o tom, vždycky když si sednu v podvečer na plato před chalupu, na to betonový plato, koukám na to krásný krkonošský údolí, naliju si whisku s ledem, zapálím si doutník a už dlouho jsem měl takovej divnej pocit. Jakej divnej pocit? Co vlastně? A teď jsem na to přišel. Já jsem měl zafixovaný za ty léta, že už není slyšet naťukávání kos a srpů. Horalé, chalupníci krkonošský, protože tenkrát ještě ty vrčící smrdící kotouče nebyly, tak vždycky večer naklepávali kosu. V podvečer, než šli sekat, v sedm se sekalo, když už nebylo horko, od těch šesti do devíti, tak předtím naklepávali, tak to ťukání mi chybělo. Tak jsem ho měl zafixovaný to ťuk, ťuk, ťuk po všech stráních. Tak už se neťuká, už se jen vrčí a smrdí v Krkonošským národním parku těma elektrickejma sračkama," dodal.

S podtitulkem "Zabte ji píču" se rozepsal i o Anně Karenině. "Protože se nedostanu ke čtení klasiků, viděl jsem v programu, že dávaj Annu Kareninu, film starší sice, ale co se dá na Tolstém zmodernizovat, když není režisér idiot? Nic. Natočí to tak, jak to Tolstoj napsal. Tak jsem si to pustil, protože jsem to četl jako mladej kluk, znáte to, leccos se vám vykouří, vytlačej to z mozku daleko jiný věci. Anna Karenina. Můžu vám říct, že vždycky jsem považoval za největší píču na světě Manon Lescaut, protože ta způsobila zkázu všem, včetně sebe, protože to byla neskutečná kráva. Tu strčí Anna Karenina totálně do kapsy! Takovouhle píču, jako byla Anna Karenina! Tolstoj musel mít strašný zkušenosti se ženskejma, jak popsal tuhletu krávu neuvěřitelně věrně," zhodnotil Ringo Čech.

Vrátil se také k Brexitu, k čemuž znovu gratuluje. "Četl jsem článek od Nigela Lawsona, bývalého ministra financí ve vládách Margaret Thatcherové a ten cituje bývalého guvernéra Bank of England Nervina Kinga, který nedávno napsal: „Proč byste měl být členem tenisového klubu, když nehrajete tenis a když ho dokonce vůbec nemáte rád, jenom proto, abyste si v tom tenisovém klubu jednou za měsíc zahrál mariáš?" Jak nádherná a výstižná definice! Nemám k tomu vůbec co dodat. Jak se moji milovaní Britové umějí jako vždy vyjádřit jasně, pregnantně k tomu moudrému kroku. Doufám, že podpoříme Orbána a rakouskýho kandidáta na prezidenta Hofera a vytvoříme ve středu Evropy ostrůvek pravdy a lásky, který zvítězí nad unijní lží a nenávistí," napsal.

Pochlubil se také příběhem ze života Miloše Zemana. "Byli jsme loni ve Vysokých Tatrách. Ivanka, Miloš, Jarda Hlinovský, Fico a Mečiar. Cestou na Terryho chatu vyrazil proti nám medvěd. Velký černý grizzly hladový s tesáky vystrčenými a s pěnou u mordy. Všichni jsme vykřikli hrůzou, jedině Miloš zůstal klidný. Medvěd vida Miloše zarazil se a zůstal stát. Miloš k němu přistoupil a zahleděl se mu do očí. Jaká síla z toho pohledu vyzařovala! Jaká záře ho obklopila. Grizzly sklopil hlavu, začal provinile mňoukat a pomočil se strachy. Dostal od Miloše s každé strany pohlavek, všem nám olízl ruku a s pištěním zmizel v kleči. Boga jego - do paroma volal Mečiar a klekl si před Milošem. Všichni jsme ho následovali. Ten nám pokynul abychom povstali a pokračovali v cestě na Terryho chatu. Lech Walesa a Marila Rodovič už na nás čekali s haluškama s dvojitým špekem," svěřil se na svém webu hudebník.