Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti podali kvůli Kleslové dvě žaloby na České dráhy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Adam Zábranský, pražský zastupitel za Pirátskou stranu, podal dvě správní žaloby na České dráhy. Dopravce mu odmítl poskytnout dokumenty vzešlé ze spolupráce s někdejší místopředsedkyní hnutí ANO Radmilou Kleslovou. V kauze bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Kleslová podle médií pro dráhy pracovala od roku 2011 do července 2015, za právní služby dostávala 40 tisíc korun měsíčně. Piráti od dopravce chtěli smlouvu, kterou České dráhy s Kleslovou uzavřely, a také veškerou dokumentaci vzešlou z jejich spolupráce.

"České dráhy se vymlouvají na ochranu osobních údajů, což je v tomto případě absurdní argument. Navíc dělaly obstrukce, snažily se mi znemožnit podat žalobu," uvedl Zábranský.  České dráhy o žalobě ještě nebyly vyrozuměny.

Piráti počátkem letoška podali na Kleslovou trestní oznámení kvůli jejímu angažmá ve státních firmách. Existuje podle nich podezření, že Kleslová získávala až několik set tisíc korun měsíčně za banální práci, kterou mohly odvádět interní právní týmy podniků. Policie se případem dosud zabývá.

Kleslovou média označovala za pravou ruku předsedy ANO Andreje Babiše. Podle tisku již na přelomu let 2013 a 2014 vyhledávala pro ANO vhodné lidi na kandidátky pro komunální volby, stále přitom byla členkou ČSSD. Místopředsedkyní ANO byla loni od února do září. Postu se vzdala v souvislosti se smlouvou s ČEZ, kterou kritizoval i Babiš. Dozorčí rada státem ovládané firmy potvrdila, že ČEZ platil Kleslové 100 tisíc měsíčně.

Témata:  Radmila Kleslová České Dráhy Pirátská strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy