reklama

Babiš by se měl omluvit za televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův "kšeft" a "tunel". Ministr financí v textové zprávě ČTK napsal, že platí, co řekl. Hejtmana Nováka označil za symbol korupce v krajích. Sporem se tak bude zabývat ještě středočeský krajský soud.

"Omlouvat se nebudu, odvolám se," napsal Babiš. Znovu zpochybnil nákup pozemků pro vybudování průmyslové zóny. "Koupil pro Moravskoslezský kraj pozemky od firmy tuneláře Bakaly, přitom se jedná o pochybnou průmyslovou zónu," doplnil.

Babiš také Nováka opětovně přirovnal k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, který byl za odsouzen za korupci. "Platí, co jsem řekl, že rozdíl mezi Rathem a Novákem je jedině v tom, že Nováka nechytili. Je to jeden ze symbolů korupce na krajích," zopakoval.

Dnešní verdikt je pro oba politiky remízou: Babiš se má podle soudu omluvit jen za část výroků, které Novák napadl žalobou na ochranu osobnosti. Jako finanční zadostiučinění hejtman požadoval 200.000 korun, soud mu přiznal polovinu částky.