reklama

Rada města změnila stanovy osmi akciových společností, včetně Technické správy komunikací, Pražské plynárenské, Dopravního podniku či Operátora ICT spravujícího kartu MHD lítačka. Podle vnitra je to protizákonné. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) serveru řekla, že se jedná o běžnou praxi v řadě měst.

Stanovy firmy určují například její zásady hospodaření, práva a povinnosti. Vnitro podle serveru již dříve písemně oznámilo pražskému magistrátu, že změnu stanov může podle zákona provádět pouze zastupitelstvo, a magistrát má proto změny zrušit. Město ale na výzvu nereagovalo, takže ministerstvo nyní chce, aby Praze nařídil vrácení stanov do původního stavu soud.

Pražská primátorka postup hájí tím, že se jedná o dlouholetou a běžnou praxi. "V posledních 25 letech se aplikuje nejen v Praze, ale v podstatě v celé České republice," řekla serveru. Verdikt nařizující zrušení změn stanov by se tak podle ní stal precedentem, který by zasáhl další města a kraje. "A navíc máme stanovisko právníků, které náš postup podporuje," doplnila Krnáčová.