Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dnes čekají oslavy i demonstrace

V Praze se dnes stejně jako v jiných evropských městech sešli odpůrci údajné islamizace Evropy, migraci či Evropské unie.
V Praze se dnes stejně jako v jiných evropských městech sešli odpůrci údajné islamizace Evropy, migraci či Evropské unie.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V rámci svátku Dne české státnosti se po celé zemi koná celá řada oslav, trhů a různých akcí, ale také demonstrací a protestů týkajících se současných důležitých témat. V mnoha velkých městech se rozhodli lidé vyslovit svůj nesouhlas s děním v České republice, jinde si připomínají výročí úmrtí svatého Václava.

Každoročně se při Dnu české státnosti koná po republice celá řada protestních akcí a demonstrací, ani letošní rok není výjimkou. Ať už jde o vyjádření podpory nebo nesouhlasu, akce zajímají tisíce lidí, kteří se chystají během středy vyrazit do ulic.

Hned v několika městech proběhne demonstrace proti islamizaci, kterou pořádá Blok proti islamizaci. Mostecké 1. náměstí, plzeňské Náměstí T.G. Masaryka, pražské Náměstí Míru a ostravské Masarykovo náměstí zaplní od 14. hodiny stovky lidí. Na sociální síti se k akci připojilo přes tisíc lidí.

Celou řadu dalších protestů, demonstrací a pochodů bude hostit Praha. V Ibsenově ulici bude od 14 hodin demonstrace za solidaritu s uprchlíky.

Ráno od 8 hodin se bude konat modlitební shromáždění za účelem zastavení potratů v porodnici U Apolináře. Průvod půjde od kostela Sv. Ignáce ke Karlovu náměstí a přes ulice U Nemocnice a Viničná skončí před hlavním vchodem do nemocnice.

V 16 hodin proběhne na Náměstí Republiky demonstrace za setrvání ČR v západních strukturách.

Kromě mnoha shromáždění a demonstrací velká spousta měst slaví svatováclavské slavnosti, v některých probíhají už od víkendu. Ať už jsou to slavnosti, svatováclavské vinobraní nebo posvícení, trhy, divadelní představení, podobné akce probíhají po celé zemi.

28. září si Češi připomínají úmrtí svatého Václava, kterého zabili jeho odpůrci společně s jeho bratrem. V tento den se koná například tradiční Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi. V obou staroboleslavských chrámech budou probíhat bohoslužby, celé slavnosti vyvrcholí poutní bohoslužbou na Mariánském náměstí.

Témata:  Praha demonstrace

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy