Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman má dnes narozeniny, oslavu ale nechystá

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Miloš Zeman dnes slaví 72. narozeniny. Na pozvání kardinála Dominika Duky se zúčastnil slavnostní bohoslužby na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, žádnou oficiální oslavu ale nechystá.

Češi si dnes připomínají Den české státnosti, pro Miloše Zemana má ale tento den ještě jiný nádech, připadají na něj totiž jeho narozeniny. Stráví je ale pracovními povinnostmi a hned zítra odlétá na konferenci na Rhodos.

V minulých letech přitom byly oslavy prezidentových narozenin poměrně velkolepé. Loni je oslavil v ruské restauraci v New Yorku. Před dvěma lety, když slavil jubileum, byly oslavy ještě větší. Nejprve oslavoval v rodinou v Lánech, pak se konala slavnostní večeře na Pražském hradě.

Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně do rodiny učitelky a poštovního úředníka. S otcem se nevídal od svých dvou let, zemřel, když bylo Zemanovi třináct let. Vystudoval střední ekonomickou školu, poté nastoupil do účtárny v Tatra Kolín. Na vojnu kvůli srdeční vadě nemusel. V roce 1965 začal studovat Vysokou školu ekonomickou. S první manželkou Blankou má syna Davida, se současnou chotí Ivanou dceru Kateřinu.

V minulosti působil jako ekonom a prognostik, byl předsedou ČSSD, Poslanecké sněmovny i vlády. Po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2003 odešel na sedm let z politiky. V roce 2010 se stal předsedou Strany Práv Občanů ZEMANOVCI, na funkci ale brzy rezignoval. Od roku 2013 je třetím prezidentem České republiky.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy