Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování: Při rozdělávání ohňů a vypalování trávy hrozí nebezpečí

požár
požár
Foto: Pixabay

Praha - Meteorologové varují před nebezpečím vzniku požárů. Výstraha platí pro více než polovinu republiky až do neděle. Rozdělávání ohňů a vypalování trávy je proto v těchto dnech velmi nebezpečné.

Rozdělávat oheň v lese, vypalovat trávu nebo dokonce odhazovat cigaretové nedopalky na zem - to rozhodně během letošního suchého babího léta nedělejte. Velmi snadno byste mohli způsobit požár.

Varování platí v osmi krajích a to v Praze, v částech Středočeského kraje, ve východních Čechách, na jižní Moravě a v kraji Vysočina.

"V souvislosti s úklidem zahrad, sadů a volných zarostlých ploch před zimou by lidé proto měli dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Důležité je mít oheň pod neustálým dozorem, pálit jen v uzavřených ohništích a v přístupném prostoru," vysvětlil pro TV Nova mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

"Platí ohlašovací povinnost na nejbližší krajská operační střediska. Podotýkám, že tato povinnost se ze zákona týká podnikajících osob a ohlášení pálení neznamená, že je automaticky schváleno," doplnil Netopil.

Krásné teplé počasí vydrží až do konce týdne, zároveň s ním platí i varování meteorologů. "V průběhu příštích dnů, řekněme na přelomu týdne očekáváme přechod studené fronty, která přinese jednak ochlazení, jednak nějaké srážky," sdělil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Témata:  počasí požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy