reklama

V říjnových volbách se o přízeň voličů utkají přední lékaři, významní vědci, neokoukaní technici i kontroverzní hvězdičky. O významné posty stojí ale i řada významných politiků, kterým jedno mocné křeslo ve veřejných službách nestačí.

O novou funkci v letošních krajských a senátních volbách zabojuje hned 96 poslanců. Do Senátu jich kandiduje sedm, do krajského zastupitelstva 89.

Senátorský mandát se pokusí získat bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), bývalý policista Stanislav Huml (ČSSD), poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL), zastupitel Olomouce Milan Brázdil (ANO), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc (ČSSD) a poslanec Ladislav Velebný (ČSSD).

I na kandidátce do krajských zastupitelstev se ale objevuje mnoho známých jmen. Do vedení krajů by se rádi postavili místopředsedkyně Poslanecké Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), lékař a politik Jiří Běhounek (ČSSD), místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), zastupitel Plzeňského kraje Karel Šidlo (KSČM), bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nebo podnikatel Radim Fiala (Úsvit).

Jestli se poslancům podaří přesvědčit voliče, že právě oni jsou nejvhodnějšími kandidáty do Senátu i do čela krajů, se dozvíme už 7. a 8. října. V druhém případě se pak zároveň bude rozhodovat i o tom, jestli kandidáti budou mít pouze funkci neuvolněného zastupitele a budou tak jen docházet na schůze krajského zastupitelstva, nebo se postaví přímo do čela kraje.

Získat postavení senátora nebo hejtmana je pro politiky velmi lákavé. K nově získanému postavení a moci by totiž dostali i štědrou finanční odměnu.

Plat senátora se pohybuje kolem 65 tisíc korun. Politik, který by zároveň zasedal i v radě kraje, by si přišel na minimálně dalších 60 tisíc. Pokud by pak jeden politik získal obě nejprestižnější křesla a byl by zároveň hejtmanem i senátorem, mohl by si dohromady vydělat až 165 tisíc měsíčně.