Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola slibuje: Ochráním kraj před migranty

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Už potřetí za sebou se bude Jiří Zimola (ČSSD) ucházet o místo hejtmana Jihočeského kraje, které poslední dvě volební období zastává. Co se mu za tu dobu v kraji podařilo a jaké má plány do budoucna?

Jiří Zimola stojí v čele Jihočeského kraje od roku 2008. Tehdy ve volbách porazil dosavadního hejtmana Jana Zahradníka. "Je před námi ještě řada úkolů a nedodělané práce, kterou bych chtěl dokončit. Ať už v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury, nemocnic či další práce pro lidi, která mě velmi baví," popsal Zimola důvod, proč by chtěl i v následujících čtyřech letech zastávat hejtmanský post.

"Jihočeský kraj je taková velká rodina, která má mnoho zájmů. Lidé požadují různé věci - babička s dědou zdravotnictví či sociální služby, rodiče chtějí mít práci a děti zase školství. Všichni ale nejvíce žehráme na dopravu," popsal hejtman zásadní témata, kterým se za poslední roky vedení věnovalo.

Velkým problémem je, že Jihočeský kraj je jediný, do kterého nevede dálnice z Prahy. To znevýhodňuje jak firmy, které by mohly lidem v kraji poskytovat práci, tak turisty. "Snažíme se tlačit na vládu a ministerstvo dopravy, které má stavbu dálnic na starost, a daří se nám stavět další úseky. V brzké době budeme mít dálnici od Tábora až na hranice," věří Zimola a dodává, že kraj se prostřednictvím jednání snaží proces výstavby dopravní infrastruktury urychlit.

Úsek dálnice D3 až do Českých Budějovic bude podle Zimoly hotový do tří let, dálniční obchvat Českých Budějovic by se mohl začít stavět už v příštím roce s termínem dostavby do roku 2021, ve směru na hraniční přechod s Rakouskem bude podle slov hejtmana stát v roce 2025.

Na Táborsku a Českobudějovicku plánuje zavést systém integrované dopravy, kdy by lidé mohli na jednu jízdenku využívat různé druhy spojů. V některých částech kraje navíc fungují tzv. autobusy na zavolání. "Autobus jede podle jízdního řádu jen tehdy, když si ho člověk zavolá. Funguje to především v odříznutých oblastech," vysvětlil lídr kraje zajímavou službu.

Důležitým tématem kraje je bezpečnost a to především s ohledem na migrační krizi. Sousední Rakousko se totiž musí s přílivem uprchlíků intenzivně potýkat. "Že se ten problém v současnosti netýká Česka, neznamená, že se ho nemůže týkat zítra nebo za týden. Česká republika by si měla zachovat tvrdý postoj," myslí si Zimola.

Kraj už inicioval několik cvičení, který má obranné složky na případný zásah na hranicích připravit. Sám Zimola jednal s ministrem vnitra, aby vrátil policisty do některých příhraničních obcí, aby byla zajištěna větší kontrola lidí, kteří mohou hranici nelegálně přecházet. Uvítal by také znovuzavedení hraničních kontrol. "Věřím, že složky jsou na obranu země připraveny."

Také Jihočeský kraj se musí potýkat s nedostatkem lékařů, a to zvláště v malých obcích. "Snažíme se finančně motivovat lékaře, aby přicházeli do míst, kde doktoři stárnou, a zakládali tady své praxe. Ministerstvo by mělo spolupracovat s fakultami, aby lidé, kteří vystudují za veřejné peníze, skutečně pro veřejnost pracovali tam, kde je to potřeba," řekl Jiří Zimola.

Kraji se daří udržovat kvalitu místních nemocnic na špičkové úrovni, může za to prý především vzájemná spolupráce. "Odpadla zášť mezi nemocnicemi. Netroufne-li si některá provést nějaký lékařský zákrok, bez debat ho předá do té lépe vybavené," pochválil hejtman.

Zimola se v minulosti významně zasazoval o to, aby byly církvím zdaněny finanční náhrady za majetek, který dostávají v rámci restitucí. "Psaly mi stovky lidí a děkovaly, že jsme tohle téma zvedli. Díky tomu se církve rozhodly stáhnout žaloby na kraje. Církve žaloby ale podaly také na města obce i fyzické osoby a my budeme chtít, aby nakonec stáhly všechny," vysvětlil s tím, že chování církví je nemravné. Dostávají totiž bezbranné lidi do situací, kdy se bojí o střechu nad hlavou.

Témata:  Jiří Zimola Krajské volby Volby 2016

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy