Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro Británii je brexit šancí stát se baštou volného obchodu, libuje si Fox

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Manchester - Britský ministr obchodu Liam Fox se domnívá, že rozhodnutí odejít z Evropské unie dává Británii jedinečnou šanci stát se hlavní mocností světového volného obchodu a navázat nové obchodní vztahy.

Vláda Theresy Mayové od svého nástupu zdůrazňuje oddanost volnému obchodu. Británie proto podle něj musí pracovat na novém modelu obchodních vztahů s EU a světem.

Země má podle jeho mínění má jedinečnou příležitost vytvořit si ve světě novou roli, která bude na první místo klást zájmy Britů. Uvedl to v projevu k zástupcům podnikatelského sektoru v Manchesteru. „Stojíme na prahu nevídané možnosti liberalizovat světový obchod ku prospěchu celé planety," uvedl.

Ministr Fox, který by měl hrát v obchodních jednáních Británie s EU a světem významnou roli, se vyslovuje pro „tvrdý brexit", tedy odchod Británie i z jednotného unijního trhu. V zájmu Británie i EU však podle něj je, aby vzájemné obchodní vztahy byly po brexitu přinejmenším stejně tak otevřené jako dnes.

Připustil ale také, že jeho optimismus ohledně liberalizace obchodu „zatemňují stíny protekcionismu", které do budoucna nevěští mnoho dobrého. Británie bude podle Foxe usilovat o dvoustranné a vícestranné obchodní dohody, aby se nemusela spoléhat pouze na pravidla Světové obchodní organizace (WTO).

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy