Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zazimovat chatu? Máme pro vás pár tipů

Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Foto: Crestyl

Praha - Blíží se zimní období, takže než své letní sídlo na dlouho opustíte, bude ho třeba připravit k zimnímu spánku. Je to důležité nejen kvůli tomu, aby chata v tomto období zbytečně nechátrala a nedošlo v ní k nějakým poruchám, ale také kvůli bezpečnosti.

Voda a topení

Mnoho problémů může v zimě udělat voda, pokud dostatečně nezajistíte přívody a odtoky. První věc, kterou proveďte, je vypnutí vody a topení. Zabráníte tak případnému vyplavení nemovitosti a poškození vnitřního vybavení.

Pokud se v celé chatařské oblasti na zimu voda vypíná, pak ji rovněž vypusťte z trubek. Mráz ji totiž může rozpínat a trubky nebo hadice pak snadno popraskají. Nezapomeňte ani na vodu v bojleru, kterou kompletně vypusťte.

Vypnutí elektřiny

Pokud chatu opouštíte na delší dobu, rozhodně vypněte elektřinu a vypojte všechny spotřebiče.

Úklid vnitřku

Všechny dražší věci, především elektroniku, starožitnosti a cennosti raději odvezte. Vystěhovat je potřeba také zbytky potravin ze spíže a kuchyňské linky, zbytečně by lákaly myši. Proti vlhkosti si pořiďte pohlcovač vlhkosti. Do skříní vložte prostředky proti molům. A nezapomeňte vyklidit lednici, ať ji na jaře nenajdete celou zelenou od plísně. Vymyjte ji a vypněte proud.

Okapy a střecha

Před zimou zkontrolujte okapy, aby nebyly zanesené a mohla skrz ně odtékat voda ze střechy. Měly by být čisté, bez spadaného listí, jehličí a jiných nečistot.

Stejně tak se ujistěte, že střecha unese případné nánosy sněhu. Pokud všechno neodstraníte, může se snadno stát, že voda nebude mít kudy odtékat a vydá se cestou, která se vám nebude líbit. Třeba přímo na fasádu.

Okna chaty důkladně zajistěte okenicemi. Na komín je vhodné instalovat kryt, aby do něj nepršelo a nesněžilo.

Zabezpečení chaty

Zloději si snadno vytipují stavení, ve kterých nikdo dlouho není a seberou všechno, co unesou. Nejjistější proto bude si do auta domů přibalit všechny dražší věci, především elektroniku, starožitnosti a cennosti.

Okna vybavte okenicemi s petlicí, na dveře přidejte bezpečnostní zámek a závoru. Až napadne sníh, občas ho na chalupu zajeďte odklidit; vaše přítomnost zloděje odradí.

Témata:  bydlení život domy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy