Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi věří polovina národa, vláda a parlament jsou na tom hůř

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V reprezentativním šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byla v září 2016 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím.

Prezidentovi důvěřuje 57 % Čechů, z toho 15% rozhodně a 42 % spíše.

Vládě v porovnání s prezidentem věří pouze menšina veřejnosti ve výši necelých dvou pětin (38 %), když 4 % dotázaných vládě „rozhodně důvěřují" a 34 % jí „spíše důvěřuje". Bezmála třípětinová většina (59 %) občanů vládě nedůvěřuje, v tom 17 % jí „rozhodně nedůvěřuje" a 42 % „spíše nedůvěřuje". Zbývající 3 % se nedokázala vyjádřit.

Poslanecká sněmovna má důvěru 27 % občanů, přibližně dvě třetiny (68 %) jí nedůvěřují. Senátu důvěřuje 28 % občanů a podíl nedůvěřujících je u něj na úrovni necelých dvou třetin (64 %).

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni se podíly důvěry a nedůvěry zhruba vzájemně vyvažují, když krajským zastupitelstvům 40 % dotázaných důvěřuje, zatímco podíl nedůvěry činí 43 % a zbylých 17 % se nedokáže rozhodnout. V případě hejtmanů (a v Praze primátora) nedůvěra s 42 % nepatrně převažuje nad důvěrou s 38 %, zbývajících 20 % oslovených uvedlo odpověď „nevím".

Podstatně lépe jsou na tom obecní zastupitelstva, případně zastupitelstva městských částí a starostové, jimž důvěřuje více než třípětinová většina občanů. Konkrétně v případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 61 %, v tom 14 % obecním zastupitelstvům „rozhodně důvěřuje" a 47 % jim „spíše důvěřuje". Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí asi třetinu (33 %), přičemž „spíše" jim nedůvěřuje 23 % a „rozhodně" 10 %.

Starostové jsou na tom podobně, když důvěru jim vyjádřilo 62 % občanů, v tom 18 % „rozhodně" a 44 % „spíše", nedůvěra ke starostům pak dosáhla 30 %, když 20 % respondentů podle svých slov starostům „spíše nedůvěřuje" a 10 % jim „rozhodně nedůvěřuje".

"V případě vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu se aktuální hodnocení z hlediska důvěry či nedůvěry pohybuje na poněkud méně příznivé úrovni, než bylo obvyklé v loňském roce. V porovnání se zářím roku 2015 je aktuální důvěra v případě vlády, Poslanecké sněmovny i Senátu o 8 procentních bodů nižší. Poněkud nižší v meziročním srovnání je i důvěra ke krajským zastupitelstvům (o 6 procentních bodů) a hejtmanům (o 4 procentní body), i když v těchto případech jde spíše o nahodilost způsobenou krátkodobými fluktuacemi důvěry u krajských reprezentací, protože jak v porovnání s červnem 2015, tak v porovnání s říjnem 2015 se aktuální hodnocení významně neliší," uvedli autoři průzkumu na webu soc.cas.cz.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy