reklama

Politici obou zemí si od ní slibují snazší boj proti drogové kriminalitě nebo krádežím aut. Usnadnit by měla i spolupráci v otázce migrace. „Díky nové smlouvě dostane již tak dobře fungující policejní spolupráce mezi Českem a Německem nový a lepší základ. To přispěje k ještě účinnějšímu boji proti přeshraniční kriminalitě, zejména v regionech bezprostředně u hranic," domnívá se německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Přeshraniční spolupráce je podle něj nutným krokem pro to, aby bylo možné postavit se krádežím, obchodu s drogami a celním deliktům.

Český ministr vnitra Milan Chovanec, který tento týden se svým německým kolegou o smlouvě jednal, má podobný názor. „Česko-německá smlouva by měla pomáhat prioritně ve třech oblastech kriminality. Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut," uvedl.

Hlavním prostředkem, který by k lepšímu potírání kriminality měl vést, je možnost zásahů na druhé straně hranice. Česko-německá smlouva umožňuje rychlý operativní zákrok na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života. Takový zásah bude možný v pásmu do deseti kilometrů od společné hranice. Němečtí policisté tak budou moci pachatele pronásledovat třeba až do Chebu, Aše, Františkových Lázní nebo k okraji Děčína. Čeští policisté se zase při zásahu mohou dostat třeba do Cvikova, Bad Schandau nebo na okraj Hofu.

Smlouva počítá také se společnými hlídkami a upravuje výměnu informací, spolupráci při ochraně svědků nebo možnost průjezdu přes území druhého státu při cestě k zásahu na vlastním území a také zjednodušuje schvalování pronásledování podezřelých výhradně technickými prostředky. Nově smlouva zahrnuje i spolupráci v oblasti přestupků; předchozí dohody se vztahovaly pouze na trestné činy a ochranu hranic.