Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová dohoda: Německá i česká policie může zasahovat i za hranicemi

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín – Nová smlouva o policejní spolupráci, která byla podepsána 28. dubna 2015 v Praze, umožní od soboty německým a českým policistům zasahovat až deset kilometrů za společnou hranicí. Policisté, kteří mají povinnost být snadno rozpoznatelní, musí v případě zásahu za společnou hranicí bez zbytečného odkladu informovat druhou stranu. Na jejím území mohou působit jen tak dlouho, dokud druhý stát zásah nepřevezme. Česko by do budoucna chtělo podobnou smlouvu uzavřít také s Polskem.

Politici obou zemí si od ní slibují snazší boj proti drogové kriminalitě nebo krádežím aut. Usnadnit by měla i spolupráci v otázce migrace. „Díky nové smlouvě dostane již tak dobře fungující policejní spolupráce mezi Českem a Německem nový a lepší základ. To přispěje k ještě účinnějšímu boji proti přeshraniční kriminalitě, zejména v regionech bezprostředně u hranic," domnívá se německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Přeshraniční spolupráce je podle něj nutným krokem pro to, aby bylo možné postavit se krádežím, obchodu s drogami a celním deliktům.

Český ministr vnitra Milan Chovanec, který tento týden se svým německým kolegou o smlouvě jednal, má podobný názor. „Česko-německá smlouva by měla pomáhat prioritně ve třech oblastech kriminality. Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut," uvedl.

Hlavním prostředkem, který by k lepšímu potírání kriminality měl vést, je možnost zásahů na druhé straně hranice. Česko-německá smlouva umožňuje rychlý operativní zákrok na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života. Takový zásah bude možný v pásmu do deseti kilometrů od společné hranice. Němečtí policisté tak budou moci pachatele pronásledovat třeba až do Chebu, Aše, Františkových Lázní nebo k okraji Děčína. Čeští policisté se zase při zásahu mohou dostat třeba do Cvikova, Bad Schandau nebo na okraj Hofu.

Smlouva počítá také se společnými hlídkami a upravuje výměnu informací, spolupráci při ochraně svědků nebo možnost průjezdu přes území druhého státu při cestě k zásahu na vlastním území a také zjednodušuje schvalování pronásledování podezřelých výhradně technickými prostředky. Nově smlouva zahrnuje i spolupráci v oblasti přestupků; předchozí dohody se vztahovaly pouze na trestné činy a ochranu hranic.

 

Témata:  Policie ČR policie Německo Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy