reklama

Jak tráví čas mimo politiku Miroslav Kalousek, předseda TOP 09? Hned po ránu ho štáb našel na tenisovém kurtu. "Já jsem za mlada závodně hrával, tedy závodně – krajský přebor. A ta láska k tomu tenisu mi vydržela, a to přesto, že už spíše klopýtám než běhám," směje se Miroslav Kalousek.

Při odpovědi na otázku, jestli hraje lépe než další politik, který se láskou k tenisu také netají - Václav Klaus - je ale jasné, že tenisové sebevědomí Miroslavu Kalouskovi nechybí. A to přesto, že s Klausem prý ještě nehrál. "To je nefér. Václav Klaus nikdy tenis neuměl, i když ho hraje rád. On ho může milovat každý, i ten, kdo ho neumí. Václav Klaus byl vynikající závodní basketbalista a volejbalista. Já jsem hrál závodně tenis. Tak to se těžko dá srovnávat," tvrdí Kalousek. "Ale posledních několik let si říkám: Zaplať pánbůh, že na ten kurt ještě dolezu."

Sportovci si ovšem musejí hlídat životosprávu, omezuje se nějak i Miroslav Kalousek? "Tak kdybych se neomezoval, tak bych měl sto třicet kilo. Myslím, že je to na mě i občas vidět. Když třeba několik týdnů úplně nepřemýšlím o tom, co jím, tak je okamžitě pět šest kilo nahoře. Stres neodbouráte, nepravidelnost také neodbouráte, ale nemusíte si večer dát turistický salám nebo kachnu. Můžete si dát zeleninu. Netvrdím, že se mi to vždycky povede. Ale když se mi to nepovede, tak to pak na té váze poznám a pak si nadávám," upřímně přiznal šéf TOP 09.

Dokáže si Miroslav kalousek ale také uvařit? "Minimálně. Občas, když něco uvařím, tak prý je to poživatelné, ale to je tak třikrát do roka, tak to není vaření," řekl s tím, že má jiné koníčky. "Moje největší záliby jsou tenis a vážná hudba. V posledních letech ta vážná hudba převažuje, protože v mém věku na tom koncertě vydržím sedět mnohem déle než vydržím běhat po kurtě."

Miroslav Kalousek ovšem také kouří. Zkoušel s touhle nemocí a závislostí bojovat? "Tak kouření a sport vůbec nejde dohromady, já bych před tím chtěl každého varovat. Já jsem zkoušel žvýkačky, náplasti, všechno možné a po dvou třech dnech přede mnou moje okolí klečelo a říkalo, prosím tě, zapal si, protože jsem byl nebezpečný sobě i svému okolí těmi abstinenčními příznaky. Jediný způsob, kterým se mi povedlo se s tou závislostí vyrovnat, je elektronická cigareta. Takže říkám, že už nekouřím, ale pařím, to je pára, ale zdravé není ani jedno ani druhé," popsal svoji slabost.

Přii půlhodiném rozhovoru ještě prozradil, že s Andrejem Babišem by na tenis rozhodně nešel a že jako dítě chtěl studovat zemědělskou školu a žít na venkově. Komunisté ho ale na školu nepustili, a tak nakonec po revoluci skončil v politice. A už tehdy se prý do politiků začal strefovat ve svých veršících, kterými je v kuloárech proslavený - na veřejnost se mu s nimi ale nechce. "Nezlobte se. Omlouvám se vašim divákům. To opravdu jsou žertovné rýmovačky pro přátele a nejsou všechny úplně politicky korektní," omluvil se předseda TOP 09.