Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman měl pravdu, článek Hitler - gentleman opravdu existuje. Jenže...

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Článek nazvaný Hitler - gentleman vyšel, ale v Rudém právu, nikoli v Peroutkově Přítomnosti.

Hitlera neoceňoval, naopak odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko, píše Právo.

Prezident Miloš Zeman připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. "Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," řekl. Článek se od té doby hledá.

Historici upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky" je novinář Jan Stránský.

Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. „Ten Peroutkův článek Hitler je gentleman vyšel vlevo dole. Někdy v roce 1936," tvrdil. Byl opravdu publikovaný velmi výrazně vlevo dole na titulní straně, jen místo v roce 1936, jak ho datoval, vyšel o rok později.

Text objevil přední český historik docent Jan Galandauer (80). „Na text jsem náhodou narazil už před mnoha měsíci v Národním archívu, když jsem bádal v pozůstalosti československého legionáře pana Vodičky," řekl Právu. „A jak jsem prověřoval zdroje, dostalo se mi do rukou Rudé právo z 24. února 1937. Nafotil jsem si text, jen pro zajímavost. Jenže s technikou moc neumím a snímek si kamsi založil," dodal.

Informaci o nalezení článku už zaregistrovali i na Hradě. „Nález článku, který publikovaly Novinky.cz, je zajímavou indicií. Právě politiku agrárníků za druhé republiky F. Peroutka artikuloval," napsal k tomu Zemanům mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle mluvčího však tento nález nic nemění. „Pan prezident nemá důvod měnit svá slova. Nikdy se tomu tak nestalo. Nemohu za to, že čeští novináři nerozumí historii a myslí si, že na základě tohoto článku dosáhli nějakého zásadního a závěrečného sdělení. Naopak. Ten článek - mám velkou radost, podporuje vše, co jsem celou dobu tvrdil," uvedl pro Novinky.cz.

Peroutkova vnučka kvůli kauze podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana částečně zastal. Omlouvat se nemusí za tvrzení o výroku s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Kancelář prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že v dovolání k Nejvyššímu soudu nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení Peroutkova života a díla v letech 1938-1939. "Toto odůvodnění považujeme za brilantní," stojí v tiskové zprávě. K dovolání vede kancelář skutečnost, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Témata:  Ferdinand Peroutka Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy