Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohlavní choroby se v Česku šíří, přibývá pacientů s HIV i kapavkou

Lékaři
Lékaři
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Praha - V Česku roste počet pacientů s některou z pohlavních chorob. Alarmující je nejen virus HIV, ale také kapavka. Od roku 2012 se počet případů této nemoci téměř zdvojnásobil ze 709 na loňských 1395. Důvoddů je hned několik.

Odborníci dlouhodobě upozorňují na to, že pohlavních nemocí v Česku přibývá, chybí osvěta a lidé se těchto chorob přenášených sexem neobávají.

Podle posledních údajů prezentovaných na semináři v posledních třech letech strmě narostl počet případů kapavky. "To může souviset s narůstající rezistencí k antibiotikům, případně i se zlepšenou diagnostikou," uvedla hygienička Eva Gottvaldová na nedávném semináři k problematice pohlavních chorob ve Sněmovně.

Dlouhodobě také narůstá počet lidí, kteří se nakazili virem HIV. Vysoký je přenos především mezi homo- a bisexuálními lidmi, hlavně muži. Díky preventivním a terénním programům, které nabízejí výměny injekčních stříkaček, je naopak poměrně nízký (v řádech jednotek procent) přenos mezi injekčními uživateli drog.

Podíl cizinců na celkové počtu nakažených virem HIV se podle Gottvaldové pohybuje stabilně mezi 25 a 30 procenty, přičemž nejvíce jsou zastoupeny národnosti, které mají i nejvyšší podíl zastoupení v ČR.

Podle hlavní hygieničky jsou u nových případů HIV často zaznamenány i ostatní pohlavní onemocnění, především syfilis a kapavka. Loni měla kapavku více než čtvrtina lidí, kteří se nově nakazili HIV.

Kapavka je především místní onemocnění, má malý sklon k celotělovému šíření (generalizaci). Má většinou charakter akutního zánětu s hnisavým výtokem, vysvětluje Vitalion.cz. Nemoc postihuje výstelku (sliznici) močopohlavního (urogenitálního) ústrojí. U mužů nejčastěji močovou trubici (ureteru), odkud se může šířit do prostaty, semenných váčků, nadvarlat. U žen kromě močové trubice nejčastěji čípek děložní, odkud může projít do pochvy, dělohy, vejcovodů.

U obou pohlaví může postihnout také sliznici konečníku následkem provozování análního sexu, u žen také zanesením infekce výtokem z pochvy. Při orálním sexu s nakaženou osobou je vysoké riziko infekce nosohltanu.

Témata:  pohlavní nemoci HIV (RNA virus z rodu lentivirus) zdraví

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy