Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovy výroky jsou nepravdivé a manipulativní, tvrdí Fajt a dál bojuje o svou profesuru

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Městský soud v Praze bude 19. října řešit další stížnost na postup prezidenta Miloše Zeman při udělování profesury. Tentokrát se kauza týká Jiřího Fajta.

Prezident vyčítá řediteli Národní galerie Fajtovi údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k ředitelskému platu.

Kunsthistorik Fajt již dříve zdůraznil, že navrhované řešení Národní galerie ohledně daru Komerční banky, které mu vyčítá prezident, odmítl. Zemanovy argumenty označil za nepravdivé a manipulativní. Právo na přezkum jmenovacích řízení mají podle něj jen univerzity, nikoliv hlava státu.

Správní žalobu, kterou se bude zabývat senát Ivanky Havlíkové, podal Fajt společně s Univerzitou Karlovou, kde působí.

Zeman nepodepsal Fajtův jmenovací dekret loni v květnu společně s dekretem Ivana Ošťádala a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to vážnými prohřešky z minulosti. Všichni tři muži se kvůli tomu obrátili na soud. Eichler později žalobu stáhl s tím, že další snahu o udělení akademického titulu od Zemana pokládá za marnou a nedůstojnou.

Témata:  Miloš Zeman vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy