Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vodáci zamykali Lužnici, v Suchole se sešlo 100 lodí

Vodáci
Vodáci
Foto: CzechTourism.com

Jindřichův Hardec - Vodáci dnes ukončili sezonu tradičním zamykáním Lužnice. Letošního předposledního sjezdu se v Suchdole nad Lužnicí zúčastnilo kolem 100 kanoí.

U Klikovského mostu se dopoledne sešly tři stovky lidí. Řeku vodáci symbolicky zamkli dlouhým železným klíčem. "Zamkli jsme jen na jeden západ, protože si ještě necháváme škvírku na Vánoční jízdu," uvedl Karel Böhm z pořádajícího suchdolského vodáckého klubu. Po řece se dnes vodáci vydali asi do 12 kilometrů vzdáleného kempu Majdalena.

Letošní sezona na Lužnici byla podle Böhma docela dobrá do poloviny srpna, vodákům přálo počasí víc než v loňském horkém létě. "Teď už je málo vody, je skoro napůl na sucho, ale do Majdaleny se to dá při troše dobré vůle sjet. Jsou tam mělčiny, musí se jezdit, kudy jde proud," uvedl.

Kromě rituálu spojeného s ukončením vodácké sezony se v Suchdole nad Lužnicí koná 37 let i jarní odemykání řeky. Tradice vánoční jízdy 25. prosince na Lužnici je kratší asi o dva roky. Vodáci vypluli vždycky, i když všechny zimy nebyly mírné jako ty poslední.

Témata:  vodáci řeky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy