Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští rodiče pro své děti pečlivě vybírají základní školy, někteří žáčci jsou tak zvýhodněni

Škola
Škola
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výzkum odborníků z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy ukázal, že si čeští rodiče stále víc vybírají, na kterou základní školu své potomky pošlou. Tento trend zvýhodňuje děti s lepším zázemím.

Výsledky průzkum jsou součástí publikace Spravedlivý start. Před dvěma týdny publikace získala ocenění České asociace pedagogického výzkumu.

Děti mají přednost při přijímání na spádové školy podle místa bydliště, ale rodiče je mohou přihlásit na jakoukoliv jinou ZŠ. Přijetí záleží na volné kapacitě. Základní školy nabízejí například jazykové nebo matematické zaměření, rozšířenou výuku uměleckých předmětů nebo alternativní přístup.

Průzkum, kterého se v roce 2014 zúčastnily více než 2000 rodičů předškoláků, zjistil, že ve větších obcích je výběr školy normou. Jiné je to v obcích do 5000 obyvatel, které mají zpravidla jen jednu školu a volba jiné by pro rodiče znamenala nutnost zajištění dopravy. Špatnou dostupností jiné školy byla omezena čtvrtina rodičů.

Ze zbývající části vybíraly základní školu bezmála čtyři pětiny respondentů. "Získaná data naznačují, že výběr školy nabývá podoby sociokulturního fenoménu, a to zejména u rodičů ve větších městech," uvedli autoři výzkumu. Autoři za tím vidí nepřímý tlak okolí. Nastává třeba při kontaktu s rodiči stejně starých dětí, kde se volba školy stává otázkou kvality rodičovství.

Školu častěji vybírají rodiče, kteří mají alespoň maturitu. Rozdíl mezi středním a vysokoškolským vzděláním už není výrazný. Děti, jejichž rodiče mají nižší než maturitní vzdělání, mají poloviční šanci, že pro ně budou rodiče školu vybírat.

Autoři doporučují, aby se upozorňovalo na nevýhody, které volba školy i pro děti ze vzdělanějších rodin přináší. Uznávají, že návrat k povinným spádovým obvodům, které byly v době komunismu, není reálný.

Témata:  děti školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy