Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnávky piva, ostrá rétorika i jízda traktorem. Kampaň před krajskými volbami vrcholí

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Závěr volební kampaně ve středních Čechách provází i ostřejší rétorika. To na Vysočině jezdí traktor a politici lákají na ochutnávky piva.

Středočeský hejtman a lídr ČSSD Miloš Petera se například stejně jako Asociace krajů vyslovil pro rezignaci ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) kvůli jeho výroku, že ministerstvo krajům nepřispěje na opravy silnic. Horkou fázi kampaně poznamenala také situace v Nymburce, kde se změnilo vedení radnice.

"Je to dlouhé, už aby byl konec," řekl ČTK krajský předseda ANO František Petrtýl, který ale jinak průběh kampaně hodnotí kladně. Hnutí ANO se podle něj snaží působit pozitivně a proti nikomu neútočí. "Jestli jsou někde nějaké problémy, tak to většinou bývají vnitřní spory," míní.

V Nymburce se minulý týden obměnilo vedení radnice, zastupitelstvo nečekaně odvolalo celou městskou radu včetně starosty Tomáše Macha (ČSSD). Novým starostou zastupitelé zvolili Pavla Fojtíka (Změna pro Nymburk). Hejtman Petera už inicioval setkání se starosty z Nymburska, na němž vyjádřili odvolanému Machovi podporu.

Tématem kampaně a příležitostí pro silnější vyjádření se stalo i nedávné rozšíření modrých zón v Praze, které zkomplikovalo dojíždění Středočechů do metropole. Předseda krajské ODS Jan Skopeček v nadsázce prohlásil, že by se mělo začít uvažovat o přemístění krajského úřadu mimo území Prahy.

Pivo a jízda traktorem

Zástupci stran na Vysočině většinou uváděli, že nejvíc sázejí na přímý kontakt s voliči prostřednictvím besed a mítinků na náměstích. Někteří kandidáti jich už absolvovali dvě až tři desítky.

Sociální demokraté objíždějí sídla v kraji od začátku minulého měsíce, jejich kampaň vyvrcholí ve čtvrtek velkým mítinkem v Jihlavě. Rozdávají mimo jiné pro tuto příležitost vytištěnou turistickou mapu s názvem Křížem krážem Vysočinou i oranžové růže, jichž už padlo kolem 6000.

ODS pozvala voliče na řadu setkání nad kávou s krajským lídrem Zdeňkem Geistem. Úsilí o přízeň voličů završili občanští demokraté tradičním výstupem na Javořici, nejvyšší vrch Vysočiny.

Lidovci již uskutečnili většinu z tří desítek naplánovaných akcí, poslední mítink budou mít ve středu v Pelhřimově. Lídr Jaromír Kalina, bývalý sládek, zve lidi na ochutnávky piva z regionálních pivovarů. Do čtvrtka se ho vypilo asi 20 sudů.

Kandidáti koalice Žijeme Vysočinou složené z TOP 09 a zelených rozdávávají balení brambor s odkazem na webovou aplikaci Horký brambor. Lze na ni psát různá upozornění, třeba na rozbitou silnici. Zástupkyně zelených Hana Konvalinková na billboardech v Brzkově slibuje místo uranového dolu školu.

Traktorem objíždí Vysočinu senátor Jan Veleba, lídr kandidátky koalice složené ze Strany práv občanů (SPO) a hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). Veleba uvedl, že trasa této Traktor Zetor tour 78 v kraji měří přes 3000 kilometrů a skončí ve čtvrtek v Maršovicích u Nového Města na Moravě. Komunisté sázejí nejvíc na besedy s lidmi. Domácnostem v kraji rovněž nechali doručit své volební noviny.

Témata:  Krajské volby Středočeský kraj Vysočina

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy