Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvody homosexuálních párů jsou méně časté než běžných manželství

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Zatímco každé druhé české manželství končí rozvodem, u homosexuálních svazků je to zhruba patnáct procent. Vyplývá to ze statistik nasbíraných organizací pořádajících už deset let festival gayů a leseb Prague Pride. Informuje deník Právo.

Zákon o registrovaném partnerství byl přijat v březnu před deseti lety i přes veto tehdejšího prezidenta Václava Klause, které Poslanecká sněmovna přehlasovala. Tehdy uzavřelo partnerství 252 párů. Od té doby zájem stejnopohlavních párů neopadá.

"Do konce roku 2015 se v ČR zaregistrovalo 4348 lidí (tedy 2174 párů), a to 2878 gayů a 1470 leseb. Zhruba 307 párů tento institut před soudem zrušilo – údaje za kraje Praha a Liberecký jsou neúplné, neboť matriky je již neevidují," oznámila Bohdana Rambousková, PR manažerka Prague Pride.

Podle informací Práva jsou data za Prahu započítaná neoficiálně, takže vlastně chybí jen počet rozluk v Libereckém kraji, jenž se odhaduje na jednotky. Celkové číslo by tak mohlo dosáhnout zhruba 320 zrušených partnerství v ČR.

V čem by mohla tkvět trvanlivost homosexuálních vztahů na rozdíl od heterosexuálních redakci Práva řekla psycholožka zabývající se partnerskou terapií Alice Vondrová.

"Nelze k těmto údajům přistupovat slepě. Tyto dva vzorky nemohou být jen tak srovnávány. Nicméně na tom, že registrovaná partnerství mezi gayi a lesbami jsou trvalejšího charakteru, něco skutečně je. Prošli si strastiplnou cestou, aby partnera pro trvalý vztah našli. Jako minorita byli vždy v nevýhodě – potkat někoho, bránit svůj vztah proti útokům, nenaletět promiskuitnímu jedinci, kterých je zvláště v gay komunitě hodně. Více si toho vztahu váží," míní partnerská terapeutka. Přístup k formalizování svazku je u homosexuálních dvojic podle ní prostě jiný.

"Ti, kteří se registrovali, jsou páry, které spolu mají trvalé svazky. Žijí spolu léta, vědí, že jim to funguje. Až poté uzavřou partnerství i papírově. Nehrnou se do toho, jako často heterosexuální páry. Mezi nimi nenajdeme recidivisty, kteří se rozvedou a ožení i pětkrát," řekla Právu Vondrová.

Témata:  homosexuálové registrované partnerství rozvody

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy