Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz průmyslu a dopravy: Dělníky hledáme v cizině, Češi jsou raději na dávkách

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Brno - Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka potřebuje český průmysl tisíce pracovníků z Ukrajiny. Úřady práce podle něj problém neřeší, prý se změnily v ústavy pro vyplácení sociálních dávek.

"Doufám, že vláda brzy udělá rozklad těch 385.000 lidí bez práce. Že nám řeknou pravdu, že skoro 100.000 z nich jsou na sociálních dávkách a jsou tam rádi. Dalších zhruba 80.000 spadá do šedé ekonomiky," uvedl Hanák v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Většina ze zbývajících uchazečů podle něj buď nemá odpovídající kvalifikaci, nebo jsou "tak trochu nemocní". Prezident Miloš Zeman dokonce prohlásil, že "nikdo z těchto lidí pracovat nechce" a není důvod, aby pobírali dávky, pokud nabízenou práci odmítají.

Českému průmyslu podle Hanáka chybí 140.000 zaměstnanců. "Kvalifikovaných především v technicky zaměřených oborech. Je potřeba něco urychleně dělat, protože řada firem říká, že není schopná plnit své zakázky. A když ty zaměstnance nemůžeme sehnat doma, musíme je sehnat v zahraničí. Potřebujeme tisíce Ukrajinců, protože trh práce to neřeší," doplnil Hanák.

"Za dva roky se podařilo zaměstnat 200.000 lidí, to je dobrá zpráva. Ovšem špatná zpráva je, že pracovní trh je v některých profesích vyčerpán. Musíme hledat možnosti, jak najít pracovníky v zahraničí. Teď je čas, abychom se v listopadu sešli se zaměstnavateli, jaké je řešení pro přísun Ukrajinců a vydávání pracovních karet," doplnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň ujistil, že je stoupencem získávání pracovníků z regionů, které jsou Česku kulturně blízké.

Za velmi špatný označil Hanák stav infrastruktury v zemi. "Je potřeba se stydět za Českou republiku, jaká máme povolovací řízení. Je nedůstojné, aby příprava staveb trvala 12 až 14 let, když v okolních zemích je to polovina," uvedl dále Hanák. Za to, že v Česku bylo v posledních letech dokončeno minimum nových dálničních úseků, se podle něj současná vláda nemůže vymlouvat na ty předcházející. "Mohli jsme počítat s tím, že Brusel k nám nebude shovívavý ohledně EIA," řekl.

Témata:  zaměstnanci svaz průmyslu a dopravy firmy

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.