Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda prostitutky se vrací k soudu. Justice prý ignorovala původní verdikt

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) se bude opět zabývat kauzou vraždy prostitutky v Brně, za kterou si má Jan Eliáš odpykat 13 let. Obhájce muže tvrdí, že justice první rozhodnutí NS ignorovala.

Zločin se odehrála v rodinném domě, kde starší žena provozovala prostituci. Pachatel ji údajně nejdříve svázal provazem a poté ji začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil vodítkem na psa. Motiv činu není známý. Kriminalisté Eliáše zadrželi až čtyři roky po činu.

Muž vinu popírá. Letos v lednu se ho poprvé zastal NS. Uvedl tehdy, že Eliáš byl shledán vinným na základě nepřímých důkazů a s pomocí výpovědi utajovaného svědka, u kterého nebyly splněny podmínky pro utajení totožnosti. Eliáš ovšem i poté dostal 13letý trest, například s poukazem na pachové stopy.

"Jde o ignoraci rozhodnutí NS. Ten konstatoval, že samotné pachové stopy nepostačují k usvědčení obviněného. Všechny ostatní důkazy mají tak vzdálený vztah k projednávané věci, že nejsou použitelné," uvedl obhájce Ludvík Ševčík už po verdiktu odvolacího Vrchního soudu v Olomouci.

Témata:  vražda Nejvyšší soud

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy