Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS může získat mocnou zbraň. Je svět v ohrožení? Expert nastínil děsivou vizi

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Praha – Pokud by se islamisté dokázali zmocnit přepravní technologie chemických zbraní, představovali by do budoucna obrovské riziko. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz to vedl ředitel odboru výcviku protichemických expertů NATO ve vyškovském aliančním středisku proti zbraním hromadného ničení plukovník Vratislav Osvald.

Plukovník poukazuje, že bojové chemické látky byly na Středním východě použity už v minulosti, ale že zatím nebylo potvrzeno, jestli je islamisté dokáží vyrobit. „Později se prokázalo, že do programu jejich vývoje a výroby byli zapojeni vědci z dob režimu Saddáma Husajna. Tihle experti se po druhé válce v Zálivu rozutekli a nikdy se je nepodařilo eliminovat. Pak se "najednou" objevili v řadách islamistů. Své chemické know-how přinesli pochopitelně s sebou," vysvětluje Osvald.

Varoval také, že pokud by se islamistům podařilo program výroby a použití bojových otravných látek rozvinout, šlo by o strašlivou hrozbu. „Zejména pro okolní státy, a samozřejmě pro všechny lidi v dosahu islamistů," tvrdí expert.

Ve vzduchu také podle něj visí hrozba, že pokud budou zahnání do kouta, použijí islamisté bojové otravné látky proti vojákům americké armády, Kurdům či Syřanům. „Islamisté se nezastavili před nejohavnějšími zločiny, ani když slavili velké bojové úspěchy. Poslední stadium bestie je vždy to nejhorší a nejnebezpečnější. Pro takový režim je na pokraji jeho kolapsu nepřítelem celý svět," domnívá se Osvald.

Ještě horší by pak ale podle něj bylo, kdyby se jim do rukou dostala přepravní technologie těchto zbraní. „Vývoj těchto prostředků či munice je totiž možná ještě obtížnější než vývoj otravných látek," upozornil. „Pak by se jejich příští chemický útok mohl rovnat apokalypse. Takový scénář raději ani nedomýšlet. Zejména proto bychom se měli snažit o minimalizaci těchto rizik v Iráku či v Sýrii," dodal.

Jeho slova přichází jen několik dní poté, co bylo oznámeno, že Spojené státy prověřují, zda radikálové z organizace Islámský stát použili při útoku na vojenskou základnu na severu Iráku yperit. Na základně jižně od Mosulu se zdržují iráčtí i američtí vojáci, žádný z nich ale nebyl podle CNN zraněn.

Nedávná zpráva z vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádí, že IS prokazatelně použil yperit v syrské obci Mára loni v srpnu. Podle některých zpráv hořčičný plyn organizace použila i letos v dubnu proti syrským vládním vojákům v boji o armádní letiště ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy