Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pochválil přebytek rozpočtu, investice už prý tak dobré nejsou

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zlín – Prezident Miloš Zeman hodnotí pozitivně, že v září vzrostl přebytek státního rozpočtu na 82,3 miliardy korun. Přesto ale úplně spokojen není, poukazuje třena na pokles investic.

Slabé místo přebytku je podle něj to, že byl mimo jiné dosažen i za cenu poklesu investic, a to dobře není, řekla dnes hlava státu při návštěvě vizovické firmy Koma Modular. Prezident dnes zahájil třídenní návštěvu Zlínského kraje.

Nízké investice se podle něj mohou v budoucnu nevyplatit. „Zejména když jde o takové investice, jako je třeba dopravní infrastruktura, kterou Zlínský kraj, jako ostatně všechny kraje, velice potřebuje," domnívá se.

Ocenil ale lepší výběr daní. „Ale na druhé straně roste výběr daní, daří se zmírnit daňové podvody, například když bylo zavedeno kontrolní hlášení, tak výrazně klesly vratky DPH, protože část z nich byla podvodnická. Takže je vidět, že podvodům se celkem úspěšně bráníme, proto také výběr daní roste rychleji než výkon ekonomiky," dodal.

Ke konci září vrostl přebytek na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) stojí za dobrým výsledkem růst daňových příjmů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje přebytek v rozpočtu za výsledek prorůstové politiky vlády a také lepšího výběru daní. Naopak předseda opoziční TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek vidí v rozpočtu strukturální chyby, kabinet podle něj těží z ekonomického růstu a je neschopný investovat.

Témata:  Miloš Zeman státní rozpočet

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy