Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celý svět si připomíná památku Václava Havla. Dnes by oslavil 80. narozeniny

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Korzo

Praha/Štrasburk/Berlín - Václav Havel by dnes, 5. října, oslavil osmdesáté narozeniny. Život exprezidenta a nedožité kulatiny si připomínají lidé v Česku, ale i ve světě. Do oslav se zapojil také Pražský hrad. Německý Die Welt v nekrologu Havla vyzdvihuje a naopak tepe současného prezidenta Miloše Zemana.

Lidé sdílejí fotografie, citáty i vzpomínky na Havla na sociálních sítích. Na Vinohradském hřbitově se od rána scházejí lidé a nosí na Havlův hrob květiny, zapalují svíčky a z plodů kaštanů tvoří srdce. Mezi nimi byly i členky organizace Masarykovo demokratické hnutí, u jejíhož vzniku stál v roce 1989 Havel spolu s Alexandrem Dubčekem.

Na Pražské hradě pak vzdali poctu Havlovi vojáci Hradní stráže při každodenním poledním střídání. Během toho zazněla znělka hudebníka a bývalého politika Michaela Kocába. Vzpomínkové akce organizované Hradem se konaly bez přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který je na návštěvě Zlínského kraje.

Vláda si na dnešním zasedání na návrh ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) připomněla Havlovu památku minutou ticha. Další politici se se vzpomínkou připojili na sociálních sítích. Vyzdvihují v nich činy Havla v době komunismu i jeho pevné postoje. "Nejde jen o to vzpomínat, ale najít každý den odvahu hájit ideály, které VH představoval," uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Havla dnes na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku připomněl předseda EP Martin Schulz. "Dnes v plénu zaznělo jméno Václava Havla již vícekrát. Tento velký evropský státník by dnes oslavil 80. narozeniny," uvedl krátce po poledni před tradičním hlasováním v europarlamentu Schulz.

"Byl velkou osobností, svůj život věnoval boji proti diktatuře. Nejenže osvobodil tehdejší Československo z nadvlády komunismu, ale také vedl Českou republiku na cestě k jejímu přistoupení k Evropské unii. Je určitě přiměřené si v den jeho nedožitých osmdesátin tohoto muže připomenout," dodal předseda EP za potlesku europoslanců.

Česku, Evropě i světu dnes chybí člověk jako Václav Havel, uvedl v komentáři server deníku Die Welt.  "V nekrologu v den úmrtí Havla 18. prosince 2011 jsem napsal: 'Bude chybět. Nejen Čechům.' Tehdy jsem si ale nemyslel, že bude tolik chybět - Čechům, Evropě a světu," napsal v komentáři Hans-Jörg Schmidt, podle něhož by Havel dával jasně najevo své názory.

"Považuji za jisté, že by ostře protestoval proti nedůstojnému způsobu zacházení s migranty ze strany ministerstva vnitra v Praze. On, který byl přesvědčeným Evropanem, by v každém případě požadoval lidskost," míní Schmidt.

Zda by Havel podpořil kvóty na přerozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie, to podle autora komentáře nevíme. Pragmaticky by se podle něj český exprezident ptal, jak udržet v České republice uprchlíky, kteří chtějí jinam.

"Určitě by viděl dále za český horizont než jeho následovníci Václav Klaus a Miloš Zeman. První v Německu podporuje AfD. Současný prezident o víkendu navrhl vystěhovat 'ekonomické běžence' na prázdné řecké ostrovy nebo je internovat v neobydlených částech severní Afriky," poznamenal také komentátor.

Něco takového by podle něj Havla ani v náznaku nenapadlo, stejně jako cestovat na řecký Rhodos na konferenci pořádanou blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimirem Jakuninem. Havel by se zasazoval o to, aby Britové zůstali v EU. V žádném případě by nemohl dát přednost Donaldu Trumpovi před Hillary Clintonovou, jako to udělal Zeman, konstatuje pražský dopisovatel Die Welt.

Témata:  Václav Havel

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy