Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce jedna s KSČM. Filip vzkázal premiérovi, že při jednání o vládě svůj program neopustí

Vojtěch Filip /KSČM/, předseda strany
Vojtěch Filip /KSČM/, předseda strany
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Premiér Bohuslava Sobotky (ČSSD) v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil možné vytvoření vlády s komunisty po příštích parlamentních volbách. KSČM na to reagovala prohlášením, že při případném vyjednávání neopustí své programové zásady.

Sobotka jako jednu z podmínek pro spolupráci s KSČM uvedl, že komunisté nebudou zpochybňovat české členství v NATO. "O koalicích jednáme zásadně až podle mandátu od občanů ve volbách a vždy hledáme programovou shodu a neopouštíme programové zásady," reagoval šéf komunistů Vojtěch Filip na premiérova slova. Změnu komunistické politiky odmítl.

Sociální demokracie dosud uvažovala jen o spolupráci levicové většiny s KSČM, která by podporovala menšinový kabinet ČSSD. O spolupráci s komunisty na vládní úrovni strana zatím nemluvila. V ČSSD je od roku 1995 v platnosti takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými stranami. Konkrétně jmenuje například KSČM.

"Bohuslav Sobotka oznámil na narozeniny (bývalého prezidenta) Václava Havla, že si na vládní úrovni dovede představil spolupráci s KSČM. Lepší datum si nemohl vybrat," rozhořčil se na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Témata:  Vojtěch Filip KSČM Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy