Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman ocení zachránce z Uherského Brodu. Dostane medaili Za hrdinství

Pietní místo poblíž restaurace Družba v Uherském Brodě, kde 24. 2. 2015 byla spáchaná masová vražda osmi lidí.
Pietní místo poblíž restaurace Družba v Uherském Brodě, kde 24. 2. 2015 byla spáchaná masová vražda osmi lidí.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Uherský Brod - Státní vyznamenání, mezi něž patří i medaile Za hrdinství, prezident předává 28. října na Pražském hradě. Letos bude oceněn i zachránce několika životů při loňské střelbě v Uherském Brodě.

"Věřím, i když nesmím nic naznačovat do 28. října, že jeden z vašich spoluobčanů bude oceněn medailí Za hrdinství vzhledem k tomu, že se dokázal postavit onomu útočníkovi, i když v ruce neměl pistoli, ale židli," uvedl dnes prezident Miloš Zeman při setkání s obyvateli Uherského Brodu, kterou zaznamenala Česká televize.

Loňská osminásobná vražda v Uherském Brodě je nejtragičtějším případem střelby v dosavadní historii České republiky. Třiašedesátiletý muž 24. února 2015 vstoupil do restaurace Družba a začal bez varování střílet po hostech i personálu. Připravil o život sedm mužů, jednu ženu a nakonec zastřelil i sebe.

Loni medailí Za hrdinství vyznamenal například studenta Petra Vejvodu, který přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou.

Témata:  Miloš Zeman Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě státní vyznamenání

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy