Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za Islámským státem? Syřan žijící v Česku má jasno

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Praha – Diplomatické vztahy mezi Ruskem a USA se kvůli dění v Sýrii značně zhoršily. Západ obviňuje Moskvu z barbarství při útocích na město Halab, z Ruska se pak pravidelně ozývá, že to USA a jeho spojenci pomohly k vzestupu Islámskému státu a že na současné situaci mají velký podíl viny. Na toto téma se v Českém rozhlasu střetli také novinářka Tereza Spencerová a Syřan žijící v Česku Rašíd Chalíl.

Spencerová ruský zásah v Sýrii považuje za nutný. „Kdyby Rusové do té války nevstoupili, tak by dnes už mohla v Sýrii být forma salafistického státu nebo emirátu," domnívá se. S tím ale absolutně nesouhlasí Syřan žijící v České republice. „Kdyby Rusko nevstoupilo do syrského konfliktu, tak by Sýrie byla dávno osvobozena od tohoto krutého režimu Bašára Asada," uvedl v pořadu Pro a Proti s tím, že není pravda, že by na území Sýrie zakořenily nějaké radikální organizace. „Syrská společnost odmítá radikální směry a v žádném případě by nemohly na území Sýrie vládnout," myslí si.

Někteří evropští politici, například britský ministr zahraničí Boris Johnson, obvinili Rusko dokonce z válečných zločinů. Podobná slova zní také z OSN a USA. Podle novinářky jsou ale taková obvinění nepodložená. „To co zaznívá ze Spojených států, jsou nedoložitelné věci a nemá cenu se v tom víc rozebírat," myslí si Spencerová. Rašíd Chalil však ani v tomto bodu nesouhlasí. „Když Pan Ki-mun hovoří o jatkách, tak si myslím, že to musíme brát vážně," varuje.

Diskutující se neshodli ani na tom, kdo vlastně způsobil rozkvět IS a dalších radikálních skupin. „Organizace jako Daeš nebo An-Nusra mají sílu díky tomu, že jsou podporovány například Íránem nebo syrským režimem, který je výrobcem takových organizací jako je Islámský stát," domnívá se Syřan Rašíd Chalíl. To je ale podle Spencerové nesmysl. Připomíná, že Írán je šíitský, takže představa, že podporuje sunnitské teroristické skupiny, které pak bojují proti šiítům, je podle ní „mimo mísu".

Při mírovém procesu budou podle české novinářky kromě Ruska a Spojených států hrát velkou roli i regionální hráči jako Saudská Arábie, Irán nebo Turecko. „Mírový proces může začít, ale velkou roli tam budou hrát všichni ti regionální partneři. Myslím si, že není v silách naší západní civilizace, abychom to uhráli v náš prospěch," myslí si.

Syřan se ale naopak domnívá, že mírový proces s Ruskem není možný. „Aby mírový prospěch byl završen úspěchem, tak musí být obě strany důvěryhodné. Rusko není důvěryhodný partner. Rusko je hlavní partner, který podporoval vojensky režim Bašára Asada. Dodnes umírají v Sýrii ruští vojáci. Spolupráce s Ruskem určitě nemůže fungovat," dodal.

Témata:  Sýrie Rusko USA Islámský stát

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy