Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zítra začnou volby. Vyhraje hnutí ANO a skončí komunisté?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zítra a v sobotu budou Češi rozhodovat, kdo bude další čytři roky vládnout v krajích. Také obmění třetinu senátorů. Hlasování bude dle politických analytiků svého druhu generálkou na sněmovní volby v roce 2017.

Lidé v krajských volbách rozhodnou o tom, zda si ČSSD udrží dominantní postavení v krajských zastupitelstvech, nebo bude muset alespoň část svých pozic přenechat zejména hnutí ANO 2011, které při své premiéře v krajských volbách může jen získat. V souběžném prvním kole senátních voleb hlasy voličů napoví, jestli budou mít sociální demokraté nadále hlavní slovo také v horní komoře Parlamentu.

Předseda ČSSD a vlády Bohuslav Sobotka již před časem uvedl, že za úspěch by považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub. Sociální demokracie má nyní 11 ze 13 hejtmanů a je členem všech krajských koalic. V horní parlamentní komoře má 33 zástupců.

Hnutí ANO ve své kampani se sloganem Chceme lepší Česko vsadilo na svého šéfa Andreje Babiše. Hnutí má zatím čtyři senátory a i bitvě o místa v horní komoře může jen získat. Lidovci mají ambici vrátit se do čela alespoň jednoho z krajů a obhajují tři senátorské mandáty. Jejich cílem je stát se druhou nejsilnější frakcí v Senátu a vystřídat na tomto místě ODS.

Občanští demokraté podobně jako další opoziční strany využili volby ke kritice dosavadních krajských vlád a rudooranžových koalic. I TOP 09 či Starostové se soustředili na kritiku vládních regulací či sporného rozdělování zakázek a dotací. Komunisté by rádi posílili své pozice.

V senátních volbách se o znovuzvolení ucházejí opět dvě třetiny senátorů z 27, jimž končí dosavadní mandát. ČSSD bude obhajovat vítězství ve 12 obvodech, ODS v osmi.

Nejcitelnějšímu oslabení bude čelit šestičlenný klub SPO a komunistů, který by mohl přijít o polovinu členů a tím i zaniknout. Pro zachování své existence potřebovat alespoň dva senátory, klub ANO jen jednoho. Dva senátory by kvůli obnovení svého klubu potřebovala ve volbách získat také Strana zelených. Volby budou rovněž příležitostí pro to, aby zastoupení v horní komoře získala TOP 09.

Témata:  Volby 2016 Krajské volby Senát Parlamentu České republiky volby

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy