Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pithart promluvil o Havlovi: Jak vznikla slavná slova o vítězství lásky?

Petr Pithart
Petr Pithart
Foto: Reprofoto ČT

Praha – V pražském Rudolfinu, před koncertem České filharmonie, v zaplněné Dvořákově síni promluvil ve čtvrtek o Václavu Havlovi expremiér a někdejší předseda Senátu Petr Pithart. Ve své řeči připomněl třeba to, jak vznikla slavná slova o vítězství lásky a pravdy. Zároveň ale nešetřil kritikou současné situace v zemi.

Pithart si hned na úvod posteskl, že se zdá, že slova o vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí jsou to jediné, co zbylo z Václava Havla. „Pro jedny jsou ta slova zdrojem posměchu, pro druhé erbovním znamením. Václav Havel jednou vyprávěl, jak to tenkrát bylo. Na jednom z velkých shromáždění v listopadu 89 odcházel z balkonu Mellantrichu, ale lidé ho vyvolali zpátky. Tak se na pár vteřin vrátil a zvolal ona slova. Aby ho už nechali vydechnout. Byl to momentální nápad, improvizace, žádná hlubší sentence. Prý se o těch slovech zlomyslně říká, že je to nejvtipnější věta českých dějin. Nejvtipnější ovšem v tom smyslu, že je to nehorázný nesmysl, protože je to přece opačně. Vždyť to, co vítězí, je lež a nenávist," uvedl Pithart.

Zdroj: YouTube

Nikdy proto prý Havla nenapadlo, co se z jeho slov může stát. „Že budou inspirovat masochistické, zoufalsky křečovité výrony pocitů zklamání. Zklamání, které máme ale ve skutečnosti ne z Havla, nýbrž sami ze sebe. Že omluví cynismus jako obranu před zjištěním, že jsme zatím neobstáli," nebral si servítky expremiér. Připomněl také, že z Havla zbylo víc a že to byl on, kdo kdysi varoval před postoji a praktikami, které lidem později způsobily zklamání.

Připomněl také Havlův projev z prosince 1997, kdy tehdejší prezident mluvil o vůli či nevůli začlenit se do integrující se Evropy a do NATO. „Nemá smysl ptát se, co by řekl dnes. Protože teď už je řada na vás. Na současných politických garniturách, co řeknete vy. Jsme na tom dnes lépe? Materiálně ano. I o tom Václav Havel tady tenkrát mluvil. Že se zabýváme pořád a pořád jen ekonomikou," připomínal.

„Přitom tak, jak se máme dnes líp, se zároveň přiznaně i nepřiznaně, nenápadnými pohyby pozpátku, jakýmsi račím pochodem vzdalujeme Evropské unii, Evropě, Západu. Nesporně jsme tak už vnímáni vnějším světem. Myslím teď i na hlasy našich protievropských a protizápadních voličů, kteří se chystají volit ty, kdo podbízivě velebí nerozlišený homogenní lid, a ten je přece vždycky pracovitý, moudrý, poctivý, a šmahem zatracují nerozlišený, jakoby taktéž homogenní svět politiků. A ti jsou přece líní, neschopní zloději. To je, vážení, sama esence populismu, odmítající politiku," varoval v své řeči Pithart.

Na závěr proto přidal důrazný apel. „Vyzývám proto odtud především členy vlády. Vyzývám vás jako občan, který má příležitost oslovit vás z očí do očí. Ale i jako člověk Havlovi blízký. Vyzývám vás, abyste tomuto račímu posunování se postavili mnohem přesvědčivěji, než dosud. Věřím, že na to máte. I vy, pane premiére. Ozřejmujte znovu a znovu, pro domov i pro svět naši polistopadovou zahraniční politickou orientaci. Naše místo v Evropě, ve světě. Jinak naň bude svět usuzovat ze stanovisek a gest... koho asi. Seberte odvahu a s ní i rozvahu," burcoval někdejší šéf Senátu, který vyzval politiky, aby „mluvili jasně, jak mluvil Václav Havel.

Témata:  Pithart Petr Václav Havel

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.