Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme více peněz pro armádu a speciální fond na modernizaci armády, volá Branný výbor

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Sněmovní výbor pro obranu chce, aby ministerstvo obrany dostalo na příští rok víc peněz. Jeho členové se na tom shodli na dnešním zasedání. Podle současného trendu by obranný rozpočet do roku 2020 nedosáhl 1,4 procenta HDP, jak slíbila koalice. Výbor také chce, aby se ministerstvo zabývalo vznikem speciálního fondu, ze kterého by mohla obrana čerpat peníze na zásadní modernizační projekty armády, které často stojí několik miliard korun. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) o tom již jeho úřad jedná s ministerstvem financí.

Vládní návrh rozpočtu počítá s tím, že ministerstvo obrany příští rok dostane od státu 52,5 miliardy korun, což je o 4,7 miliardy více než letos. Ve vztahu k HDP to je 1,08 procenta, podle požadavků NATO by členské státy měly vydávat na obranu dvě procenta svého HDP.

Vládní koalice se domluvila, že do roku 2020 bude Česko na svou obranu dávat 1,4 procenta HDP. Podle poslance Ivana Gabala (KDU-ČSL) by ale pro dosažení tohoto cíle muselo ministerstvo obrany příští rok dostat 1,14 procenta HDP, tedy asi o tři miliardy více. V dalších letech se má rozdíl ještě zvýrazňovat. Podle výhledu, který dnes ministerstvo na výboru představilo, je předpokládaný rozpočet na rok 2018 57,8 miliardy korun a na rok 2019 62,7 miliardy, což má činit 1,2 procenta HDP.

Stropnický snahu poslanců o zvýšení obranného rozpočtu přivítal. Podotkl, že i když procentuálně ministerstvo z HDP dostává nyní stejně jako v době jeho nástupu, fakticky to je o asi deset miliard více. Může za to ekonomický růst a zvyšování HDP. "Už teď je jasné, že by mohl být velký problém dosáhnout 1,4 procenta v roce 2020," poznamenal s tím, že očekává tlak poslanců na to, aby obrana dostala přidáno již v příštím roce.

Někteří poslanci dnes kritizovali ministerstvo za čerpání peněz. Podle údajů ministerstva bylo ke konci srpna vyčerpáno necelých 51 procent rozpočtu. V investicích to bylo asi 36 procent. Ministerstvo se brání, že koncem roku čerpání vždy výrazně narůstá.

Kritika zazněla i ohledně přípravy zakázek, které se často zpožďují. Podle Stropnického je potíž v nastavení systému, kdy příprava velkých zakázek trvá při dodržení transparentnosti několik let. Zdržela se podle něj například příprava zakázky na vytvoření globální datové sítě. "Zdržela se proto, že jsme si nechali velmi pečlivě, a i externě, posoudit, jestli to tak, jak to bylo požadováno, je nutné. A dostali jsme se o několik set milionů níž," řekl.

Poslanci věří, že obraně by v čerpání peněz mohl pomoct speciální fond, ve kterém by se shromažďovaly peníze na mnohamiliardové zakázky, které v příštích letech obrana plánuje. Nakupovat bude třeba nové vrtulníky, bojové vozy pěchoty a radary dohromady za desítky miliard korun. Podobný fond mělo prvorepublikové Československo. "Už jednáme s ministerstvem financí, aby se zřídil jakýsi fond pro obranu, kde by na velké, strategické zakázky byly prostředky deponovány mimo běžný rozpočet," řekl Stropnický novinářům.

Témata:  Armáda České Republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo obrany České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy